FAO: Oštar pad cijena hrane

529

Globalne cijene hrane su u veljači pale 1 posto na najnižu razinu u posljednjih 4,5 godina, prije svega zbog pada cijena žitarica, mesa i šećera, dok su cijene mliječnih proizvoda oštro porasle, priopćila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

piletina

Cijenovni indeks kojeg izračunava FAO i koji mjeri mjesečne promjene cijena košarica proizvoda (žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera) snižen je prošlog mjeseca na 179,4 bodova, 1,8 bodova manje u odnosu na siječanj, prenosi Reuters.

FAO prognozira da će zalihe žitarica na kraju sezone 2014/15. dostići 630,5 milijuna tona, gotovo osam milijuna tona više nego što se prvobitno očekivalo, što bi bio najviša razina u posljednjih 15 godina.

Organizacija vjeruje da će svjetska proizvodnja žitarica u 2015. dostići 2,54 milijarde tona, osam milijuna tona više u odnosu na prognozu iz siječnja. Cijene žitarica su u veljači pale 3,2 posto u odnosu na siječanj, dok su cijene mesa snižene 1,4 posto, pri čemu su cijene govedine i janjetine pale, piletine mirovale, a svinjetine porasle.

Cijene šećera pale su 4,9 posto zbog visoke proizvodnje u Brazilu, koji je najveći proizvođač i izvoznik šećera.

Najviše su porasle cijene mliječnih proizvoda, 4,6 posto, i to je njihov prvi rast u posljednjih godinu dana. Do rasta cijena došlo je zbog suše na Novom Zelandu i smanjenog izvoza iz Australije, kao i zbog smanjenja proizvodnje u Europi da ne bi bile premašene proizvodne kvote.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.