Nagli pad cijena pšenice

820

Na tržište žitarica i uljarica u regiji tokom prošlog tjedna utjecala su zbivanja na svjetskim burzama.

pad burze

Naime, cijena pšenice na dvije najveće američke robne burze u Chicagu i Minneapolisu je pala na petogodišnji minimum. Pad cijena je signal i ponudi i potražnji da se povuku sa tržišta: prvima u očekivanju zaustavljanja padajućeg trenda, a drugima u očekivanju daljeg pada cijene. Posljedica ovakvih događanja na međunarodnim tržištima između ostalog su razlog još jednog izuzetno malog prometa u trgovanju na tržištu u Novom Sadu.

Cijena pšenice u Srbiji, uslijed već spomenutih okolnosti na međunarodnom tržištu ne zadovoljava niti prodavače niti kupce. Ponude na novosadskoj burzi ima, pojavljuje se i potražnja, ali rasponi cijena jedne u odnosu na drugu stranu su suviše veliki da bi realizirala trgovina.

Kukuruz u toku prošlog tjedna imao najprije blagi pad, pa potom rast. Prosječna cijena trgovanja je iznosila 16,89 din/kg (oko 1,06 kn).

Tržište soje se stabiliziralo na relativno niskoj cijenovnoj razini. Realizirana cijena trgovanja od 45,10 din/kg (2,85 kn) je za 0,60 posto veća nego prethodnog tjedna. Koliko je soja izgubila na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na točno prije godinu dana cijena ove uljarice niža za čitavih 25%. Vrednovano u dolarskim vrijednostima, cijena je u realnom padu u odnosu na period od prije godinu pada za čitavih 47%.

Od ostalih roba trgovalo se još samo mineralnim gnojivom SAN i to po cijeni od 39,27 din/kg (2,48 kn).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.