Zbog velike količine oborina posijano manje pšenice

619

Velike količine oborina, nedostatak novca, blokirani računi poljoprivrednika, ali i dvojbe oko odabira poljoprivrednih kultura samo su neki od problema koji muče naše ratare.

sjetva

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore za Glas Slavonije kaže da je prošla godina bila godina izrazito niskih otkupnih cijena poljoprivrednih kultura i visokih inputa, tj. cijene repromaterijala, što je u konačnici kod mnogih poljoprivrednih proizvođača za posljedicu imalo jako slabu financijsku računicu te su još uvijek neodlučni što sijati.

Ovo proljeće će zasigurno biti obilježeno sa povećanim sjetvenim površinama pošto je zbog loših vremenskih uvjeta prošle jeseni posijano manje pšenice i ostalih ozimih kultura. Tako je prema nekim procjenama jesenas pšenicom u cijeloj Hrvatskoj zasijano samo 120.000 ha dok je za usporedbu prethodne godine bilo zasijano više od 150.000 ha.

“Poljoprivrednicima ove godine poseban problem predstavlja i to što veliki poljoprivredni sustavi s posebnim oprezom s njima ulaze u nove poslovne odnose. Naime, mnogi su ostali dužni za preuzeti repromaterijal iz prijašnjih razdoblja, dok s blokiranim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ima) uopće ne ugovaraju poljoprivrednu proizvodnju”, zaključuje se u tekstu Glasa Slavonije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.