Zbog velikih zaliha cijene pšenice sve niže

970

Velike zalihe pšenice u svijetu, jaka konkurencija na izvoznim tržištima te uglavnom dobri izgledi za globalnu žetvu u sezoni 2015. stvaraju veliki pritisak na svjetsko tržište pšenice.

psenica

Iako se ruski izvoz počeo usporavati, izvozne mogućnosti i dostupnost iz drugih izvora bio je više nego dovoljan da to nadoknadi.

Dok u svijetu cijene pšenice konstantno padaju u Hrvatskoj pšenica u prethodna tri mjeseca ostala je na sličnim razinama, pa je u veljači veleprodajna cijena pšenice iznosila stabilnih 1,45 kn/kg, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom rast od 4,32 %, navodi TISUP.

U Mađarskoj je otkupna cijena krušne pšenice u devetom tjednu 2015. godine iznosila je 1,42 kn/kg. Na mađarskoj burzi BSE tijekom veljače cijene pšenice bile su promjenjive, a posljednja zabilježena cijena iznosila je 1,38 kn/kg.

Na francuskoj terminskoj burzi EURONEXT u veljači i početkom ožujka 2015. cijene pšenice bile su nestabilne. Posljednja zabilježena cijena bila je 1,44 kn/kg za termin dospijeća svibanj 2015.

Ipak, svi kasniji termini sve do prosinca 2015. godine predviđaju kontinuirani rast cijena pšenice.

Uspoređujući prosječne cijene pšenice na tržištu EU i RH u veljači 2015., vidljivo je da je ona u EU za 10,25 % viša od cijene u RH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.