Zakupci ribnjaka više neće morati plaćati vodnu naknadu

849

Zakupci ribnjaka u vlasništvu države ubuduće neće uz zakupninu morati plaćati i naknadu za vodu, navodi se u Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, o kojem je Vlada raspravljala prošli tjedan.

ribnjaci

Oslobađanje plaćanja naknade uvodi se radi poticanja te gospodarske djelatnosti. Voda je neophodan resurs za rad ribnjaka, a naknada za zakup zemljišta dovoljan je teret zakupnicima, smatraju pisci zakona. Novac koji im ostane zakupnici će moći uložiti u dodatno zapošljavanje i tehnologije za modernizaciju ribnjaka. Sve to će u konačnici uroditi rastom proizvodnje ribe i izvozom.

Izmjene zakona osim toga trebaju ubrzati raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i boljim obrađivanjem zapuštenih oranica i drugih poljoprivrednih površina, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Zakonski tekst stvara i temelj za korištenje poticaja iz bogatih europskih poljoprivrednih fondova.

Uz ostalo, zakon će davati određenu prednost pri zakupu zemljišta poljoprivrednicima mlađim od 40 godina. Taj kriterij uvodi se prema preporuci Europske unije jer se sve zemlje suočavaju sa starenjem seoskog stanovništva. Reformom Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine uvedena je obveza dodatnog plaćanja za mlade poljoprivrednike. Za to se odvaja dva posto ukupno raspoloživog iznosa za izravna plaćanja.

Primjerice, za prvih 25 hektara mladi će dobiti 25 posto veće poticaje od standardnih. Uvećana potpora dobivat će se pet godina. Od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, samo 8,8 posto (14.463) je nositelja mlađih od 40 godina. U prošloj godini u Upisnik je uneseno 2533 novih poljoprivrednih gospodarstava. Postotak mladih je ipak nešto bolji: upisano je 811 gospodarstava koja imaju odgovornu osobu mlađu od 40 godina (32 posto).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.