Umjesto prodaje mlijeka prešli na proizvodnju sira i jogurta

1612

Već duže vrijeme Državni zavod za statistiku bilježi kako mljekari proizvode sve manje mlijeka, sira i vrhnja, a sve više drugih mliječnih proizvoda.

krava

Tako je u siječnju ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila za 3,5 posto manja u odnosu na lanjski siječanj, a proizvodnja mlijeka za piće je pala za 15,7 posto. Istodobno je zabilježeno povećanje proizvodnje fermentiranih proizvoda (jogurt, kiselo mlijeko, voćni jogurt, kefir, kiselo vrhnje i fermentirani sirevi) za 1,2 posto, a maslaca za 16,2 posto.

Naime, 2012. godine je otkupna cijena mlijeka, gornjeg razreda kvalitete, bila viša od četiri kune po litri da bi postepeno opadala i lani u ožujku pala na svega 2,5 kune. No, umjesto da prodaju mlijeko po 2,5 kune istarski mljekari prodaju ga kroz sir po cijeni od otprilike 5,5 kuna, iako treba računati da su kod proizvodnje sira troškovi nešto veći nego kod proizvodnje mlijeka. No, nisu problematične samo niže cijene za svježe mlijeko, koje nude velike mljekare, već i to što su ukinute neke vrste poticaja, druge su se prestale isplaćivati ili dolaze s velikim zakašnjenjem.

Silvano Orbanić iz Kašćergani, jedan od najvećih stočara i proizvođača mlijeka u središnjoj Istri i predsjednik udruge Mlikarica koja okuplja pedesetak istarskih stočara i proizvođača mlijeka, kaže da se u međuvremenu situacija još pogoršala.

– Ništa se nije promijenilo na bolje. Cijena je pala čak i ispod 2,5 kune po litri i sada opstaju samo oni koji idu u direktnu prodaju, veli Orbanić koji pojašnjava da je u proteklih godinu dana i kod njega vidljiva konkretna promjena.

“Na mlijeko otpada 50 ili manje posto moje proizvodnje, a sve je više prerađevina poput sira, skute, jogurta i svježeg sira. U ponudi imamo i mozzarelu, ali njezina proizvodnja zahtjeva mnogo više rada pa ne stignemo uvijek napraviti. Zbog toga sam lani u Kašćerganima otvorio siranu gdje prodajem svoje proizvode u trgovini, a u sali i njihovu degustaciju,” pojasnio je Orbanić. Dodao je da zbog stanja na tržištu nije povećao broj grla. I dalje ima 60 mliječnih krava, a zajedno s telcima i junicama trenutno drži 125 grla goveda te proizvodi 200.000 litara mlijeka godišnje.

Trend koji je Orbanić postavio u središnjoj Istri možemo reći da uspješno provodi Alen Peršić u južnoj Istri. On spada među članove udruge Mlikarica koji su potpuno ili većim dijelom prestali isporučivati mlijeko mljekarama, već proizvode sir i druge proizvode u vlastitim mini-siranama.

Njegova farma Šantamarina broji 70 mliječnih krava (a s podmlatkom ima ukupno 125 grla) i nalazi se između Valdebeka i Vinkurana. Peršić je prije dvije godine potpuno prestao isporučivati mlijeko mljekari i cjelokupnu svoju proizvodnju od 250.000 litara mlijeka godišnje prerađuje u vlastitoj mini-sirani. Lani je 80 posto takve proizvodnje prodavao na kućnom pragu, a otkako je otvorio štand na pulskoj tržnici taj je udio otpao na 60 posto, dok mu tržnica apsorbira 40 posto proizvodnje.

– Potražnja je tolika velika da je ne uspijevamo pratiti u proizvodnji. Da proizvedemo 50 posto više imali bi kupce za naše proizvode. Imamo upita i iz Dalmacije, ali nemamo količine da zadovoljimo interes kupaca. Pogotovo je velika potražnja za našim sirom, zadovoljno nam je komentirao Peršić.

Dodao je kako su velik uspjeh polučili njihovi voćni i obični jogurti, a koje su plasirali prije pola godine, a odnedavno imaju u ponudi i sir sa maslinama.

– Samo 30 posto naših krajnjih kupaca traži mlijeko kojeg prodajemo manje nego sira i skute. Udio jogurta za sada iznosi 10 posto naše ukupne prodaje, dodao je Peršić.

Poput Orbanića i Peršić planira izgraditi na svojoj stanciji kušaonu kako bi mogao ponudi gostima da probaju njegove proizvode. No, ovaj potonji nam otkriva da će već u svibnju na tržište plasirati ovčji sir i skutu te miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Kaže da se već pripremio za taj iskorak te da već sada ima 110 grla ovaca.

Piše: Paulo Gregorović / Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.