Zalihe šećera moraju se izvesti izvan EU-a

1136

Hrvatska Vlada je, u skladu s propisima Europske unije, danas utvrdila konačnu listu vlasnika špekulativnih zaliha šećera, na kojoj su 134 vlasnika s ukupno 37.100 tona šećera.

secerane izgubile bitku

Hrvatska je, prema propisima EU, bila obavezna utvrditi listu tvrtki koje su na dan njenog ulaska u Uniju imale na zalihama prekomjerne količine šećera, prenio je portal Seebiz.

Od početnog iznosa od 60.000 tona, koje je izračunala Europska komisija, pregovorima je ta količina smanjena na 37.100 tona, kod 134 firme, koje do 30. rujna moraju izvesti taj šećer na treća tržišta (izvan EU).

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da u tim transakcijama ne očekuje gubitak za državni proračun, jer bi u slučaju neispunjavanja obaveze izvoza proračun snosio penale, ali bi novčani gubitak morale nadoknaditi tvrtke s liste koje ne ispune izvoznu obavezu.

Među kompanijama s liste koje imaju najviše zaliha su Tvornica šećera Osijek, Koestlin, Podravka, Cedevita, Kraš, Dukat, Ledo, Karolina, Zvijezda, te Lidl Hrvatska.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.