Ukidaju se mliječne kvote – slijedi nam poplava jeftinog mlijeka iz EU!

965

Europska unija će u utorak 31.ožujka ukinuti kvote za proizvodnju mlijeka, što će europskim proizvođačima donijeti veću fleksibilnost zbog rastuće potražnje, naročito na svjetskom tržištu.

mlijeko

“Ukidanje režima kvota za proizvodnju mlijeka je istovremeno izazov i šansa za Uniju. Izazov je, jer će se čitave generacije proizvođača mlijeka morati prilagoditi potpuno novim okolnostima, a volatilnost će ih zasigurno pratiti sve vrijeme, dok je šansa za Uniju u smislu privrednog rasta i otvaranja novih radnih mjesta’, izjavio je europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

On je dodao da ukidanje kvota ne bi trebalo utjecati na povećanje proizvodnje mlijeka u 2015. godini, pošto je proizvodnja već prošle godine uvećana 5,5 posto.

Zbog ukidanja kvota Irska je navela da planira povećati proizvodnju mlijeka za 50 posto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Njemačku i Francusku, vodeće zemlje u tom segmentu. Sa druge strane, Njemačka je najavila povećanje od jedan do tri posto na godišnjoj razini do 2020. godine, dok Francuska, kao drugi proizvođač mlijeka u EU, još osjeća ekonomske posljedice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da sniziti cijenu mlijeka za oko 30 posto.

Podsjetimo, Europska unija je 1984. godine uvela kvote za proizvodnju mlijeka, u nastojanju ograničenja proizvodnje koja je daleko premašivala potražnju. Pod tim kvotama, svaka zemlja članica EU imala je državnu kvotu o dozvoljenoj količini proizvodnje, koja se distribuira farmerima.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, vezano uz ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka u EU od 1. travnja, istaknuo je u petak kako moramo podići konkurentnost naše proizvodnje te kod potrošača razviti svijest da kupovinom domaćih proizvoda podupiremo domaću proizvodnju.

“Moramo podići konkurentnost naše proizvodnje, moramo podići proizvodnost po grlu, moramo koristiti EU fondove, stočari se moraju udruživati”, kazao je Jakovina upitan kako će se ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka u EU od 1. travnja odraziti na domaće mljekarstvo.

Dodao je i kako će se kroz izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu osigurati potrebno zemljište koje nemaju stočari.

“Ovo neće biti jednokratni udar, godinama se zna da će sustav kvota biti ukinut. To će donijeti određene benefite razvijenim mljekarskim zemljama. S jedne strane moramo podići konkurentnost i bolje proizvoditi, a s druge strane moramo kod potrošača stvoriti svijest da kupovinom domaćih proizvoda podupiremo domaću proizvodnju”, istaknuo je Jakovina.

krava

Direktor gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić ocijenio je da ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka predstavlja izazov ne samo za domaći mliječni sektor već i za europski, jer su kvote egzistirale gotovo 30 godina i bile su u funkciji smanjenja volatilnosti tržišta u mliječnom sektoru.

I Bobetić je naglasio važnost jačanja konkurentnosti domaće proizvodnje te važnost okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstva. U fondovima EU vidi priliku te je također istaknuo važnost kupnje domaćih proizvoda, jer je to bitan čimbenik opstojnost sektora, i industrije i primarne proizvodnje.

Sljedeći tjedan Europska unija nakon 30 godina napušta kvote za mlijeko, što konkurentniji proizvođači dočekuju s oduševljenjem, a manje konkurentni sa zabrinutošću. Uveden je 1984. kako bi se spriječila proizvodnja viškova koji su otkupljivani po visokoj cijeni da bi se na kraju bacali.

Mliječni sektor u Europi prolazi kroz velike promjene posljednjih godina. Prema podacima Komisije, u posljednjih šest godina broj mliječnih farmi u EU-u smanjen je za oko 200.000.

U Europskoj komisiji ističu da ukidanje kvota ne mora automatski značiti teži položaj za manje proizvođače, kojima preporučuje da se udruže u zadruge i tako kolektivno pregovoraju s otkupljivačima te da se usmjere na mliječne proizvode s većom dodanom vrijednošću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.