BIH: Adriatic grupa ulaže u proizvodnju krastavaca

874

Na jednom hektaru može se zaraditi između 6.000 i 7.000 konvertibilnih maraka (3.000 – 3.500 eura), nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantiran.

krastavac

Adriatic Grupa koja je pokrenula je zanimljiv projekt s kojim se potiče proizvodnja i otkup krastavaca kornišona u BiH. Cilj je poticanje domaćih poljoprivrednika na uzgoj krastavaca, bobičastog voća i paprika.

“U ovoj godini smo naglasak stavili na krastavac A klase, kornišon, za koji smo osigurali tržište u BiH i EU-u. Projekt je vrijedan 9 milijuna maraka, tako da ćemo u idućih pet godina zaposliti više od 6.000 poljoprivrednika u BiH”, kaže Ismeta Jakupović, direktor firme Agrona.

“Ovo je za poljoprivrednike velika prednost jer apsolutno nemaju nikakva novčana ulaganja, a mi im osiguravamo sve. Na kraju sezone oni to vraćaju kroz otkup određene količine proizvedenog kornišona”, naglasila je Ismeta Jakupović.

Jedini uvjet za ulazak u projekt jest da kooperanti osiguraju 1 hektar pripremljene zemlje, zatim i kolje, jer se radi o vertikalnom uzgoju na mreži i dostupnu vodu.

Brams i Agrona, uz pomoć Adriatic grupe, osiguravaju prvi paket koji je potreban za sezonu s repromaterijalom, sadnicama, kao i obuku, nadzor i siguran otkup. Također je otkup zagarantiran kroz čvrste ugovore s kooperantima Bramsa i Agrone.

Tako bi mali krastavci iz BiH, s kojima Adriatic ima potpisane ugovore, trebali stići na tržište Njemačke, Austrije, Švedske, Velike Britanije i Nizozemske.

Projektom je planirano da se tokom ove godine u cijeloj BiH proizvede između 3.500 i 4.000 tona sa 1.500 kooperanata. Zatim, svake godine će težiti povećanju proizvodnje za 20 posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.