Novi eko hibrid kukuruza dolazi iz RWA

792

RWA Raiffeisen Agro d.o.o. u Osijeku je organizirala prezentaciju proizvodnje i otkupa tzv. waxy kukuruza poljoprivredne proizvođače iz Slavonije.

waxy

Zlatko Janečić, direktor RWA Hrvatska rekao je kako se dugoročnim planom razvoja želi uz već postojeću proizvodnju sjemenske pšenice u Hrvatskoj organizirati i sjemenska proizvodnja RWA hibrida kukuruza te ova akvizicija omogućuje da domaća proizvodnja sjemena zamjeni dosadašnji uvoz.

“Želimo stvoriti koncept koji će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti sigurnu nabavu i otkup ekoproizvoda, pa smo stoga organizirali i prezentaciju austrijske firme Agrana koja je zainteresirana, između ostalog, i za organiziranje te otkup eko i eko waxy kukuruza”, rekao je Janečić.

Uroš Nikolić predstavio je tvornicu škroba Aschach osnovanu još 1936. godine a koja danas dnevno prerađuje 1.150 tona kukuruza dnevno što je 400.000 tona godišnje od čega više od 32 % čini specijalni kukuruz kao što je ekološki i/ili waxy. Nikolić je napomenuo kako ova tvornica ustvari proizvodi poluproizvod koji se kasnije koristi u prehrambenoj industriji a namijenjen je tržištima Sjeverne Amerike koje je najveće tržište ekoloških proizvoda, zatim naglo rastućem azijskom tržištu i već postojećem europskom. Zbog sve veće potražnje za ekološkim proizvodima, Austrija sa svojih 25 % od ukupnih poljoprivrednih površina koje se nalaze pod ekološkom proizvodnjom ne može zadovoljiti potražnju te se usmjerila na organiziranje proizvodnje u drugim državama, članicama EU.

“Politika tvrtke je da kupuju sirovinu samo s područja EU te je zato i tolika zainteresiranost za organiziranjem proizvodnje eko i ekowaxy kukuruza u Hrvatskoj budući da, bez obzira na nižu cijenu ne želimo kupovati kukuruz iz, primjerice, Ukrajne ili Srbije”, rekao je Nikolić.

On je dodao kako je prinos eko waxy hibrida kukuruza do 5 % niži ali je zato otkupna cijena viša od 10 % od konvencionalnih hibrida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.