Više kukuruza, soje i suncokreta

681

U Osječko-baranjskoj županija proljetna se sjetva planira obaviti na 137.200 hektara, što je nešto više u odnosu na prošlogodišnju kada je zasijano 134.700 hektara, istaknuto je u petak na sastanku župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih upravnih odjela.

soja

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling navela je kako se planira zasijati najviše merkantilnog kukuruza, na 83.700 hektara te, uz ostalo, 20 tisuća hektara soje, po 10 tisuća hektara suncokreta i šećerne repe i pet tisuća hektara sjemenskog kukuruza.

Voditelj Odjela za poljoprivredu osječke Županijske komore Ernest Nad kazao je kako su se cijene mineralnih gnojiva jedno vrijeme smanjivale u odnosu na prošlogodišnju proljetnu sjetvu, od 3 do 10 posto, ali su u ožujku cijene u dva navrata povećane, čime su neutralizirana ranija pojeftinjenja.

Ocijenio je kako zabrinjava stanje u prerađivačkoj industriji, jer uljare u ovome trenutku nemaju velikog interesa za ugovaranje proizvodnje suncokreta, stanje sa šećeranama je nedefinirano zbog neizvjesnosti oko proizvodnih kvota, a i problemi u mljekarstvu donose negativan prizvuk u segmentu poljoprivrede.

U Komori napominju kako su cijene sjemena i zaštitnih sredstava ostale na prošlogodišnjoj razini te podsjećaju da su prošlogodišnje otkupne cijene svih kultura bile niske pa su proizvođači jedva pokrili troškove proizvodnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.