Srbija će izvoziti mlijeko u Kinu

660

Srbija je započela razgovore sa kineskim službama u cilju dobijanja certifikata za mlijeko i proizvode kako bi počeo njihov izvoz na kinesko tržište.

industrija mlijeka

To je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, navodeći kako očekuje da će uskoro doći do stabilizacije europskog tržišta kada je riječ o prehrambenim proizvodima, prije svega mlijeku i mliječnim proizvodima.

“U velikoj mjeri smo intenzivirali razgovore sa kineskim nadležnim službama sa željom da usaglasimo certifikate kada se radi o mlijeku i mliječnim prozivodima i da i na taj način otvorimo jedno veliko tržište”, rekla je ministrica novinarima u Pančevu.

Da je to važno potvrđuje i podatak da vodeće svjetske kompanije u proizvodnji mlijeka, kao i iz Europe, naročito njemačke kompanije značajan dio svojih proizvoda, prije svega mlijeka u prahu plasiraju na kineskom tržistu.

Upitana o situaciji na tržištu prehrambenih proizvoda, prije svega mesa i mlijeka, ona je rekla da smo svi svjedoci poremećaja na tržištu ovih proizvoda, prije svega u Europi kao posljedica zategnutih političkih odnosa između EU i Ruske federacije.

“Ni mi ne možemo biti izolirani, Srbija je u specifičnoj poziciji jer je u procesu pridruživanja EU, tako da nismo još uvijek postali punopravna članica, ali smo poduzeli neke obaveze u procesu euro integracija”, rekla je ona.

Te obaveze odnose se na potpisane sporazume o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine, rekla je ona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.