Po jednostavnijim procedurama lakše do novca iz EU fondova

944

Uskoro će prvi put bit će raspisan natječaj za Podmjeru 6.3 – Ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva u sklopu koje prihvatljivi korisnici mogu dobiti 15.000 eura i sve prema vrlo jednostavnim procedurama.

poljoprivreda u SAD

Kako su nam najavili iz Ministarstva poljoprivrede za dobivanje spomenutog iznosa korisnici će biti u obvezi izraditi jednostavan poslovni plan, po čijoj će se realizaciji i isplaćivati spomenuti iznos. Potpora će se moći upotrijebiti za sva ulaganja u poljoprivrednu djelatnost, kako ju definira Zakon o poljoprivredi, a zanimljivo je kako je u sklopu ove mjere prihvatljivo i ulaganje u kupovinu životinja.

Prihvatljivi korisnici ove podmjere poljoprivredna su gospodarstva koja pripadaju u razred ekonomske veličine od 2000 do 7999 eura. Primjerice, u ovom su rasponu oni koji imaju od dva do sedam krava, no ne i oni s primjerice 12. Kolika je ekonomska veličina svakog poljoprivrednog gospodarstva može se informativno provjeriti putem FADN kalkulatora objavljenog na mrežnoj stranici www.savjetodavna.hr, a točan izračun obavljaju djelatnici Savjetodavne službe u svojim uredima diljem Republike Hrvatske.

Kako bi se pristup ovim sredstvima omogućio što većem broju korisnika, Ministarstvo poljoprivrede tijekom travnja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku organizira edukativne radionice na kojima bi se potencijalni korisnici trebali obučiti za samostalnu izradu poslovnog plana, čime se smanjuju i njihovi troškovi koji bi mogli nastati angažiranjem primjerice privatnih konzultanata.

Budući da očekujemo veliki interese za ovu mjeru, a educirati nećemo moći sve zainteresirane, dodatno obavljamo obuku i po dva djelatnika Savjetodavne službe iz svake županije, koji će biti na usluzi svim prihvatljivim korisnicima ove mjere – naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Također u okviru Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020. i pčelari će moći ostvariti potporu unutar Mjere 4 ˮUlaganja u fizičku imovinu“, u podmjeri 4.2.

Potpore za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, odnosno unutar operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. Korisnici te mjere su fizičke i pravne osobe koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda iz Dodatka 1 Ugovora o EU ili pamuka, osim proizvoda ribarstva. Valja naglasiti da intenzitet potpora iznosi 50 % od iznosa prihvatljivog ulaganja.

Također postoji mogućnost uvećanja za 20 % ako se ostvaruju ulaganja unutar Europskog inovacijskog partnerstva odnosno za ulaganja koje provode proizvođačke organizacije. Visina potpore kreće se od minimalnih 10.000 eura do najviše 3 milijuna eura na temelju odobrenih projekata. Prihvatljivi materijalni troškovi za sufinaciranje u sektoru pčelarstva odnose se na ulaganje u građenje i/ili opremanje objekata za obradu, punjenje i skladištenje pčelinjih proizvoda s pripadajućom unutarnjom i vanjskom infrastrukturom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.