Mala cijena pšenice spriječava prodaju

829

Mali promet obilježio je prošli tjedan trgovanje na poljoprivrednoj burzi u Novom Sadu.

kukuruz

Cijena pšenice je u posljednjih mjesec dana toliko pala, da vlasnici krušnog žita definitvno smatraju da je to donji prag ispod kojeg više nisu spremni nuditi svoju robu. Podsjetimo, niža cijena je bila samo u periodu srpanj – studeni.

Kukuruz, očekivano i dalje koliko toliko održava likvidnost tržišta žitarica svojim pojavljivanjem na tržištu. Blagi rast cijene ove robe mogao bi biti signal veće tržišne aktivnosti u sljedećem periodu. Međutim, ova ekonomska godina nas je ako ništa drugo, naučila da ne donosimo preuranjene procjene ma koliko one bile logične i očekivane. Cijena kukuruza u tjednu za nama kretala se u rasponu od 15,70 din/kg ( oko 1 kn) bez PDV, pa do 16,00 din/kg (1,04 kn). Prosječna cijena trgovanja je iznosila 17,50 din/kg (1,11 kn), što je rast od 2,65% u odnosu na prethodni tjedan.

Soja i u periodima potpune tržišne pasivnosti pronalazi svoje mjesto na burzanskom tržištu. Proteklog tjedna ovom robom je trgovano po cijeni od 44,55 din/kg (2,81 kn), što je za neznatnih 0,25% veća cijena od prosječne cijene trgovanja u prethodnom tjednu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.