Smanjuje se broj muznih krava

506

Prošle godine u Hrvatskoj ukupan broj goveda ostao na približno istoj razini kao u godini ranije, no pritom je broj muznih krava smanjen za pet posto.

krava

Prema konačnim rezultatima brojnog stanja stoke i peradi sa stanjem 1. prosinca 2014. koje je objavio Državni zavod za statistiku krajem prošle godine u Hrvatskoj je bilo ukupno 441 tisuću grla goveda, što je gotovo na istoj razini kao u 2013. kada ih je bilo 442 tisuće grla.

Podaci o govedarskoj proizvodnji pokazuju da je krava prošle godine bilo 180 tisuća, što je u odnosu na 2013. tisuću grla manje, ili u postotku smanjenje za jedan posto. Posljedica je to pak pada broja muznih krava za pet posto, s obzirom da je broj muznih krava sa 168 tisuća početkom prosinca 2013. pao na 159 tisuću početkom prosinca prošle godine.

Statistika govedarske proizvodnje pokazuje da je prošle godine pao broj mladih goveda do jedne godine za devet posto, na ukupno 132 tisuće grla, dok je broj goveda od jedne do dvije godine smanjen za četiri posto, na 88 tisuća grla.

Po podacima DZS-a, ukupan je broj svinja od 1,15 milijuna prošle godine bio četiri posto veći nego u godini prije, pri čemu je broj svinja za rasplod smanjen za šest posto (na 119 tisuća), a pao je i broj krmača za osam posto (na 70 tisuća).

Statistika o broju stoke i peradi pokazuje da je broj ovaca prošle godine pao za dva posto, na 605 tisuća, a koza za 12 posto, na 61 tisuću.

Peradi je, prema podacima sa stanjem 1. prosinca 2014. godine, bilo ukupno 10,3 milijuna, što je u odnosu na 2013. godinu porast za 11 posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.