Lijek protiv varooze i dalje besplatan

715

I ove godine hrvatski pčelari imaju mogućnost dobiti besplatan veterinarsko medicinski proizvod za suzbijanje varooze na pčelinjacima.

pcele

Ministarstvo je jučer donijelo Pravilnik o provedbi mjera nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014.-2016. godine u 2015. godini.

Jedna od najvažnijih mjera određenih pravilnikom je i ona o kontroli i suzbijanju varooze. Ovom mjerom korisnik (konvencionalni i ekološki pčelar upisan u Evidenciju) ostvaruje pravo na potporu za nabavu odobrenih veterinarsko-medicinskih proizvoda za suzbijanje nametnika Varroa destructor u medonosnih pčela.

Osnova za izračun potpore je broj pčelinjih zajednica upisanih u Evidenciju na dan 30. travnja 2015. godine, a maksimalni iznos potpore po pčelinjoj zajednici iznosi:

– 25,00 kuna za konvencionalne pčelare

– 50,00 kuna za ekološke pčelare

Zahtjev za isplatu potpore podnosi se Agenciji za plaćanja do 15.svibnja 2015. godine na za to propisanom obrascu. Korisnici su dužni podnijeti presliku originalnog računa na kojem mora biti naznačeno ime, prezime i OIB podnositelja zahtjeva te je na isti podnositelj zahtjeva dužan vlastoručno naznačiti neizbrisivu oznaku: NPP 2015.

Prema navodima veleprodaja medicinskih proizvoda preporučene maloprodajne cijene ponuđenih veterinarsko medicinskih proizvoda s uključenim PDV-om za pčelare su: Apiguard (10 plitica) 164 kune; Thymovar (10 traka) 130 kuna; ApiLifeVar (10×2) 160 kuna; CheckMite (10 traka) 135 kuna; Bayvarol (5×4) 158 kuna.

Sada se očekuje da pčelarske udruge širom Hrvatske u što kraćem roku popišu potrebe svojih članova te iste realiziraju u suradnji s veterinarskim stanicama/ljekarnama na njihovu području kako pčelari ne bi kasnili sa predajom zahtjeva za isplatu potpora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.