Sir i mljekomat spašavaju krave na OPG-ovima

946

Govedarska je proizvodnja u odnosu na druge stočarske grane privilegirana u zemljama Europske unije, pa joj se posvećuje posebna pozornost.

hrvatsko govedarstvo

Budući bi i kod nas govedarstvo trebalo biti jedna od najznačajnijih grana stočarstva i cjelokupne poljoprivrede, Vlada Republike Hrvatske je 2004.godine bila donijela Operativni program razvitka govedarske proizvodnje, kako bi se što je moguće više približila uvjetima koji postoje u EU i na taj se način mogla uspješnije nositi u tom okružju.

Međutim, Program je okončan, a da se nisu uspjeli ostvariti postavljeni ciljevi da se tijekom pet godina uspostavi značajan broj suvremenih proizvodnih jedinica, izgradi 1.200 govedarskih objekata, a izgrađeno je 300, od kojih danas 1/3 vlasnika ne vraća kredite. Bila je zacrtana proizvodnja od 1.200.000.000 litara mlijeka, a proizvodnja se prepolovila. Takav negativan trend je doveo do zatvaranja OPG- a, do brže depopulacije sela i napuštanja ruralnih područja. U Zadarskoj županiji iz Operativnog programa nije apsolutno ništa učinjeno iz brojnih razloga.

Najveći problem proizvođačima predstavljala je dokumentacija za dozvolu gradnje gospodarskih objekata, kako pri izgradnji novih farmi, tako i kod adaptacije ili rekonstrukcije postojećih, ali i pratećih i preradbenih objekata. Ovi se problemi ogledaju u posebno strogim planovima gdje se u nekim slučajevima gotovo ne može ostvariti pravo na izgradnju ili se farma mora dislocirati izvan naseljenog mjesta – sela. Nažalost, taj problem kao i drugi veliki problem naših proizvođača, raspolaganje dovoljnim površinama poljoprivrednog zemljišta ( 0,75 ha poljoprivrednog zemljišta po mliječnom grlu i 1,50 ha po kravi u sustavu krava – tele nije riješen do danas i upitno je hoće li stočari Zadarske županije izgubiti i priliku za ostvarivanje potpora iz Mjera ruralnog razvoja.

Nakon drastičnog pada cijene mlijeka ( 2,00 kn / litra) i dodjela individualnih kvota za mlijeko većina se gospodarstava preorijentirala na druge grane poslove.

U zadarskom zaleđu održao se samo Jure Šušić iz Ruplja. Jure i supruga Biserka, oboje pedesetsedmogodišnjaci, isključiva djelatnost poljoprivreda. Proizvodnjom mlijeka bave se petnaestak godina, a počeli su sa jednom kravom. Danas posjeduju 30- ak grla( krava i junica), pasmine simentalac, montafon, holstein (crni i crveni) s mjesečnom proizvodnjom mlijeka od 8.000 litara i redovnom kontrolom mlijeka.

Potporu ostvaruju samo na tri grla koja su prihvatljiva po pasminskoj pripadnosti za mliječni tip, ali ih to ne opterećuje. Suvremenu farmu krava su izgradili vlastitim sredstvima, bez kredita i potpora, a zatim i mini siranu na isti način.

Naime, gospodarstvo se nije natjecalo za dodjelu novčane potpore za mjeru 6. Prerada, skladištenje i trženje poljoprivrednih, ribarskih i šumarskih proizvoda, pod nazivom „ Program uređenja i opremanja objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima” 2008. godine već je samofinanciralo uređenje i opremanje sirane, jer kako kaže Jure, najbolja opcija je zaokružen ciklus, od proizvodnje do prodaje.

– Ako ste u dugom tržišnom lancu i ovisite o drugima, teško je. Zbog toga sam upravo danas kupio i kombi, a uskoro stiže i mljekomat kojega ću montirati u kombi i vršiti pokretnu prodaju mlijeka i sira. Na taj način rasteretiti će se i supruga Biserka kojoj sirenje oduzima cijeli dan.

Piše: Ana Grgas / Zadarski List

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.