Uzgajivačima svinja osiguran plasman

452

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 250 tisuća komada pršuta, a cilj klastera hrvatskog pršuta je milijun komada godišnje kroz slijedećih deset godina.

prsut

Da bi se to postiglo treba još bolje povezati proizvođače i kupce, a to će se po prvi ut učiniti na 1. Danima hrvatskog pršuta koji će se 17. i 18. travnja održati u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani.

“Na Danima hrvatskog pršuta će svoje proizvode izlagati 25 proizvođača”, kazao je Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta te dodao kako na jednom mjestu želi okupiti svinjogojce.

“U tom dijelu smo slabi, imamo manjak svinja, a želimo što više uzgajivača. Uz njih naći će se pršutari, klaoničari, dobavljači opreme, ali i hotelijeri i restorani nužni za plasman pršuta na tržište” – kazao je Markotić.

Ante Madir, izvršni direktor Klastera napomenuo je kako kod nas postoje četiri vrste zaštićenog pršuta.

“Imamo istarski pršut koju ima oznaku izvornosti te krčki, drniški i dalmatinski pršut koji imaju oznaku zemljopisnog podrijetla”, kazao je Madir.

Pozvao je sve ljubitelje ove delicije da dođu u hotel Lav jer će se o pršutu govoriti, ali u njemu i uživati.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Podstrana.

Cilj manifestacije je promocija pršuta te povezivanje proizvođača pršuta sa svim dionicima u lancu proizvodnje. Klaster hrvatskog pršuta, osnovan prije dvije godine uz veliku podršku HGK, okuplja trenutačno 25 proizvođača iz udruge Istarski pršut koja je zaštitila izvornost te udruga Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut koje su zaštitile geografsko podrijetlo. Uz njih ima i dva pridružena člana: savjetodavnu tvrtku Biotehnicum i HGK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.