Cijene kukuruza i pšenice stagniraju

693

Na novosadskoj burzi cijene roba iz primarnog agrara su se u prošlih mjesec dana stabilizirale na veoma niskoj razini.

produktna-berza-novi-sad_660x330

U ovom trenutku se ne vidi neki utjecajan tržišni pokretač koji bi cijene značajnije pomjerio na veće vrijednosti. Proljeće uglavnom donosi cijenovna pomjeranja uslijed istrošenosti zaliha, neizvjesnosti oko prinosa u nastupajućoj ekonomskoj godini,… itd. Međutim, ova godina se bitno razlikuje od uobičajenih iz jednostavnog razloga što su svjetske zaliha žitarica i uljarica toliko visoke, da je već sada jasno da će upravo prijelazne zalihe vršiti pritisak na tržištu i poslije skidanja usjeva ovogodišnjeg roda.

Pšenica već treći tjedan stoji na cijenovnom nivou od 21,45 din/kg (1,35 kn). To je potpuno ista cijena kao i prethodnog tjedna.

Cijena kukuruza je u blagom porastu i u tjednu za nama se zaustavila na prosječnoj vrijednosti od 17,71 din/kg (1,12 kn), što je za 1,19% više u odnosu na prethodni tjedan.

Soja stagnira na cijeni od 44,55 din/kg (2,81 kn), dok je suncokretova sačma u padu za 2,98% u odnosu na posljednju zaključenu cijenu u prethodnom periodu. Inače cijena suncokretove sačme sa 33% proteina iznosila je 27,36 din/kg (1,73 kn).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.