Zbog prekomjerne gnojidbe Kinezi zatrovali njive i vodu

889

Zagađenje poljoprivrednog zemljišta u Kini se pogoršava, uprkos konstantnim naporima da se smanji upotreba umjetnih đubriva i pesticida, priopćilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede, i istovremeno apeliralo na poljoprivrednike da se okrenu organskim alternativama.

gnojiva

Stručnjaci, međutim, tvrde da će ostvarenje ovakvih ciljeva vlade imati negativne efekte na proizvodnju hrane, što je ključni prioritet u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, ocjenjuje Reuters.

Kina troši oko jedne trećine cjelokupnih količina gnojiva u svijetu, čije je korištenje naročito poraslo u posljednjih nekoliko godina zbog većeg uzgajanja voća i povrća u Kini, koja je najveći svijetski proizvođač jabuka, jagoda, lubenica i različitog povrća.

Prekomjerno korištenje kemijskih gnojiva i pesticida je, međutim, uzrokovalo zagađenje voda i zemljišta teškim metalima, kao i pesticidima koji se zadržavaju na hrani, ugrožavajući javno zdravlje i poljoprivrednu proizvodnju.

‘Uzgajivači u Kini koriste 550 kg gnojiva na hektar sadnica voća, i do 365 kg gnojiva  na hektar povrća’, izjavio je zamjenik kineskog ministra poljoprivrede, Dang Taolin, i dodao da se korištenje umjetnih gnojiva  mora smanjiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.