Dani hrvatskog pršuta

351

U prošli petak su u hotelu Le Meridien otvoreni prvi Dani Hrvatskog pršuta, prezentacija i stručni skup koji okuplja certificirane proizvođače pršuta iz cijele Hrvatske, nositelje oznaka zaštite geografskog porijekla – Istarski, Dalmatinski, Drniški, te Krčki pršut, koji je ovih dana dobio veliko priznanje kao prvi hrvatski proizvod s oznakom zaštite geografskog porijekla na europskoj razini.

prsut

Stručni skup organizira Klaster Hrvatskog pršuta, udruga koja okuplja 25 proizvođača iz cijele Hrvatske, koji čine gotovo 95% ukupne Hrvatske proizvodnje.

Na svečanom otvorenju bili su prisutni predstavnici institucija koje su uključene u procese unaprijeđenja proizvodnje i zaštite robnih marki. U ime Ministarstva poljoprivrede RH, skup je otvorila gospođa Mirjana Mataušić Pišl, pomoćnica ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane.

U ime Hrvatske gospodarske komore, skup je pozdravila gospođa Božica Marković, direktorica sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo. U ime domaćina, Splitsko – dalmatinske županije i općine Podstrana, prisutnima su se obratili Ante Šošić i Mladen Bartulović.

Nakon svečanog otvorenja, dodijeljena su i tri nova certifikata i zaštitna žiga Dalmatinskog pršuta tvrtkama Mijukić prom, Badanj komerc i Delicije Marović.

Vrunac svečanosti bila je dodjela plaketa i šampionskih pehara na natjecanju, jedinstvenom u Hrvatskoj po tome što su u njemu sudjelovali isključivo certificirani proizvođači pršuta.

Šampioni na prvim Danima Hrvatskog pršuta su Pršuti Milohanić u kategoriji Istarsko – krčkog, te Mijukić Prom u kategoriji Dalmatinskog i Drniškog pršuta.

Zlatne plakete osvojili su Pršutana Jelinić, Mesnica market “Žužić”, Pisinium, Premes, Pršutana Antolović, Puntica, Bel Cro trade, Dalmatino, Smjeli, Mesnica i klaonica Luki i Pršut Voštane, dok je Mesna industrija “Braće Pivac” iz Vrgorca osvojila srebrnu plaketu.

Posebna nagrada uručena je Vjekoslavu Žužiću, kao trajni spomen na izuzetno priznanje – prvi hrvatski proizvod sa zaštitom geografskog porijekla na EU razini. Nagradu je, u ime Klastera Hrvatskog pršuta, uručio Ante Mandir, izvršni direktor klastera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.