Nesuglasice između SAD-a i Europske Unije zbog GMO-a

854

SAD su izrazile zabrinutost zbog plana Europske Unije da svojim članicama omogući donijeti odluku o tome da li će dozvoliti uvoz GMO hrane za ljude i stoku.

gmo

Europska unija ovih dana je predložila zakon koji će omogućiti pojedinim državama da zabrane uvoz GMO hrane, čak i ako to odobri Europska agencija za sigurnost hrane.

Objava Bruxellesa došla je u vrijeme kada europski i američki pregovarači održavaju devetu rundu razgovora u New Yorku sa ciljem stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva /TTIP/, odnosno Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Predstavnik američke delegacije Michael Froman izjavio je da će prijedlog Europske komisije omogućiti članicama da ignoriraju znanstveno utvrđene sigurnosne i ekološke potvrde i da ne odobre uvoz GMO hrane.

“Veoma smo razočarani prijedlogom koji će teško biti usklađen sa međunarodnim obavezama EU. Podjela članica EU na 28 različitih tržišta za protok određenih proizvoda izgleda čudno u odnosu na cilj Bruxellesa da produbi unutrašnje tržište”, naveo je Froman.

On je podsjetio na odluku Svjetske trgovinske organizacije iz 2006. godine u kojoj se navodi da članice EU koje zabranjuju uvoz i uzgoj GMO proizvoda krše regulative te organizacije jer sigurnosne mjere nisu zasnovane na procjeni rizika.

Europski parlament izvršiti će reviziju prijedloga Europske komisije prije nego što ih preda članicama na konačno odobrenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.