Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje zaštićeno oznakom izvornosti

1029

Dva ekstra djevičanska maslinova ulja – “Krčko maslinovo ulje” i “Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje” zaštićena su oznakama izvornosti, odnosno dobila su rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti – zaštićena oznaka izvornosti, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede na svojim mrežnim stranicama.

maslinovo ulje

Ministarstvu je zahtjev za zaštitu naziva “Krčko maslinovo ulje” oznakom izvornosti početkom siječnja prošle godine podnijela Udruga maslinara Krka “Drobnica”, a Klaster istarskih maslinara je sredinom lipnja 2013. podnio zahtjev za zaštitu “Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja”.

Rješenje 27. travnja Iz Ministarstva objašnjavaju da su, nakon provedene evaluacije zahtjeva i specifikacije proizvoda od strane stručnog povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji, zahtjevi usvojeni u ožujku ove godine, a obavijest o tome je objavljena u Narodnim novinama. Time je, kao dio nacionalnog postupka, bilo omogućeno svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi s legitimnim interesom, a koja ima prebivalište u Hrvatskoj, da uloži prigovor na zahtjeve, a budući da nije zaprimljen ni jedan prigovor, Ministarstvo je 27. travnja donijelo rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva “Krčko maslinovo ulje” i “Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje” – zaštićena oznaka izvornosti.

Prijelazna nacionalna zaštita označava vremensko razdoblje koje traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije (EU), do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele EU. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu EU, ističu iz Ministarstva.

Sljedeći korak koji Udruga maslinara Krka “Drobnica” i Klaster istarskih maslinara trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, a koje provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede. Nakon toga će, posredstvom Ministarstva, podnijeti Europskoj komisiji zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva “Krčko maslinovo ulje” i “Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje” na razini EU, objašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaju da nazivi proizvoda zaštićeni prijelaznom nacionalnom zaštitom – zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet – imaju jednaku pravnu zaštitu kao i proizvodi zaštićeni na razini EU, ali je važeća samo na teritoriju Republike Hrvatske. Za vrijeme trajanja prijelazne nacionalne zaštite na tržištu se mogu pod zaštićenim nazivom nalaziti samo proizvodi za koje je izdana potvrda o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda. (Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.