U Trilju završila 8. AGRO ARCA

662

Dodjelom nagrada izlagačima jučer je zatvoren 8. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se od petka održavao po prvi puta u gradu Trilju.

Petar Milas_Eterik destilerija

Na sajmu je ove godine predstavljeno gotovo tri stotine proizvoda i inovacija u području poljoprivrede i proizvodnje hrane, a trideset i tri posto izlagača nagrađeno je zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama. Dodijeljene su 33 zlatne plakete i isto toliko srebrnih i brončanih plaketa za domaće izlagače, te po devet zlata, srebra i bronci za strane izlagače iz Irana, Rumunjske, Slovenije i BiH.

Najznačajnija nagrada sajma, Velika nagrada AGRO ARCE pripala je tvrtki Altpro za Eterik, mobilnu destileriju. Altpro je ovog vikenda u Trilju predstavio usavršenu proizvodnu destileriju, već prisutnu na tržištu. Voditelj projekta Eterik u tvrtki Altpro,

Petar Milas kaže kako je najveći interes za destilerijom u regiji, a prve destilerije prodali su prošle godine. Inače, ova jedinstvena pokretna destilerija koristi se za destilaciju svih vrsta aromatičnog bilja, a zbog svoje mobilnosti idealna je za ruralna područja i otoke te za rad na polju gdje nema infrastrukture. Milas kaže kako je prikladna za zadruge i lokalne akcijske grupe jer jednu destileriju mogu koristiti svi članovi zadruga ili LAG-ova. U tvrtci planiraju daljnju proizvodnju i distribuciju destilerije, a razmišljaju i o proizvodnji vlastite linije proizvoda na bazi aromatičnog bilja. Eterik nakon AGRO ARCE ostaje u Trilju, naime LAG Cetinska krajina u sljedećih nekoliko mjeseci koristit će destileriju za edukaciju i usavršavanje svojih članova i za destilaciju vlastitog aromatičnog bilja.

Glavna tema sajma ove je godine bila uloga mladih u poljoprivredi. O njihovim iskustvima i perspektivama raspravljalo se na konferenciji. Prema podacima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO u Hrvatskoj je 9% obiteljskih gospodarstava čiji su nositelji mladi u dobi od 18 do 40 godina, što je više u odnosu na EU prosjek koji iznosi 7%. Najmanje ih je na jugu Hrvatske, upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tek 4%.

„Iako se vidi pomak u odnosu na prije, još uvijek mladi nedovoljno percipiraju poljoprivredu kao priliku za samozapošljavanje i unosan biznis, posebice ovdje u Dalmaciji. Pokazao nam je to i manji odaziv mladih na konferenciji no što smo očekivali“ kaže Zrinka Filipović Dermit iz YPARDA Hrvatske, koordinatorica konferencije.

Potaknuti mlade da se okrenu poljoprivredi u svom kraju, želja je domaćina ovogodišnje AGRO ARCE, gradonačelnika Ivana Šipića. Potencijala ima, od šest tisuća hektara zemlje, svega tisuću hektara je obrađeno. Većina zemlje u privatnom je vlasništvu. U Trilju su uvjereni da će sliku promijeniti projekt Proizvodna zona Čaporice – Centar agropoduzetništva 3 Lj” financiran iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o jednom od prvih projekata koji je dobio sredstva od EU-a za regionalni razvoj otkad je Hrvatska postala članicom i koji kao takav predstavlja i primjer dobre prakse povlačenja EU sredstava. Ukupna vrijednost toga projekta je gotovo 17 milijuna kuna, a oko 90% financira se iz fonda, dok će razliku sufinancirati Grad Trilj. Partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije. Radovi na komunalnoj infrastrukturi u sklopu projekta krenuli su početkom ožujka ove godine, a završetak radova planiran je za početak 2016. godine.

U triljskoj zoni poljoprivreda je i sada jedna od glavnih djelatnosti. Ondje je trenutno zaposleno 300-injak stanovnika Trilja i to uglavnom u Sirani Puđa i tvornici za preradu ribe Conex Trade. Njima je pak na sajmu AGRO ARCA dodijeljen i certifikat halal kvalitete, što im omogućuje izlazak na veliko svjetsko halal tržište čija se vrijednost procjenjuje na 1.4 trilijuna američkih dolara. U tvrtki Conex Trade trenutno izvoze čak 80% svoje proizvodnje, a nisu dugo čekali ni za otvaranje ovog tržišta halala, pa tako već sljedećeg potpisuju ugovor o izvozu u Tursku.

Sajam AGRO ARCA ove se godine održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Trilja. Suorganizatori sajma su bili Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a partneri Javna ustanova RERA SD za razvoj i koordinaciju Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora – Komora Split, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika AGRO te YPARD Hrvatska.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.