Tržišta žitarica i uljarica i dalje u padu

782

Tržište žitarica i uljarica je i dalje u padu. Najnovije prognoze svetskih bilansa najavljuju manju proizvodnju nego prošle godine, ali i dalje to će biti proizvodnja koja će nadmašiti potrošnju, pa će zalihe i dalje rasti.

produktna-berza-novi-sad_660x330

Ne baš idealni vremenski uvjeti ne obećavaju prinose kao prošle godine, ali i dalje očekivanja idu u pravcu relativno dobrih prinosa i velikih tržišnih viškova. Sve to je uzrok daljem padu cijena, koji je u proteklom tjednu bio izražen kod svih roba kojim se trgovalo na novosadskoj burzi.

Tržište pšenice je bilo najaktivnije. Silosi se polako pripremaju za prijem nove pšenice, pa je i ponuda bez obzira na relativno nisku cijenu bila raspoložena za trgovanje, što je rezultiralo podatkom da je ova roba predstavljala tri četvrtine ukupnog prometa.

Cijena pšenice je od početnih 19,40 din/kg bez PDV, na kraju nedelje kotirala na nivou od 19,20 din/kg. Prosječna cijena trgovanja od 21,24 din/kg (1,34 kn) , za 0,19% je niža u odnosu na prosječnu cijenu trgovanja u prethodnom tjednu.

Bez obzira na povremena blaga cijenovna pomijeranja kukuruza na više na svjetskom tržištu, ta okolnost nije bitnije utjecala na događanja u regiji. Naprotiv, cijena ove robe je u padu i to za 1,96%, što za vremenski period od tjedan dana nije malo.

Prosječna cijena trgovanja je iznosila 16,50 din/kg (1,04 kn).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.