Dugo očekivana kiša donijela olakšanje ratarima

755

Žednoj zemlji, usjevima i zasađenim vrtovima kiša će biti od velike koristi.

kisa

“Bilo bi dobro da je pala prije dva tjedna, ali i ovako je bogomdana, u zadnji čas – komentira zlatne kapi kiše koje natapaju slavonsku ravnicu predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

“Kulturama poput pšenice i ječma kiša će dobro doći za punjenje zrna, imat ćemo bolju kvalitetu. Nadamo se da će ova kiša pridonijeti i nicanju zrna koja su u zemlju posijana prije dva-tri tjedna”, kaže Brlošić za Glas Slavonije.

Kiša neće naškoditi ni uljanoj repici, koja je ocvala. I njoj će pogodovati za punjenje zrna. Nije bilo jakog vjetra pa repica nije povaljana.

Brlošić kaže kako je ove godine zasijano nešto manje površina zbog problema sa zimskom brazdom, a neki nisu išli u proljetnu sjetvu jer je zemlja bila presuha.

“Vjerujem da će ova kiša omogućiti onima koji nisu posijali da to obave”, kaže Brlošić. Na upit okreće li se slavonski seljak drugim kulturama ili ostaje vjeran tradicijskim odgovara:

“Što se tiče Slavonije, govori se da treba izbaciti pšenicu s velikih površina. Međutim, tko god tako govori, ne razumije poljoprivrednu proizvodnju. Na tim će površinama uvijek ostati pšenica, kukuruz, kulture koje se siju na velikim površinama”, kaže Brlošić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.