Milijuni radioktivnih muha u dolini Neretve

813

Više od 20 milijuna mediteranskih voćnih mušica steriliziranih radioaktivnim zračenjem ovaj će tjedan biti pušteno u dolinu Neretve, piše T-Portal.

mandarine

Akcija je sastavni dio projekta kojim se nastoji smanjiti uporaba pesticida, a istovremeno i brojnost jednog od najvećih nametnika jer sterilizirane mušice istiskuju plodne, a nisu sposobne za razmnožavanje.

Sredozemna voćna muha Ceratitis capitata napada i oštećuje preko 240 biljnih vrsta. Odrasla muha je žutosmeđe boje, sa žutim poprečnim prugama na prozirnim krilima. Duga je četiri do pet milimetara, a raspon krila joj je između osam i 11 milimetara. Ličinka je blijedožute boje, zašiljena tijela dugog sedam milimetara. Prvenstveno napada voćne vrste čiji su plodovi mekane i slatkaste konzistencije kao što su agrumi, smokve, breskve i nektarine. Čini ogromne štete na plodovima te oni za 10-ak dana potpuno propadaju i gube na tržišnoj vrijednosti.

No kupci širom svijeta posljednjih godina sve glasnije traže voće koje je uzgojeno uz minimalnu uporabu pesticida ili bez njih.

Ovaj trend poklapa se s naporima UN-ove organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO) te Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje istražuju mogućnosti da se tehnike nuklearnog zračenja upotrijebe za rješavanje problema u poljoprivredi.

Pilot program koji je pokrenut u Hrvatskoj 2010. već je urodio plodom – proizvodnja voća u regiji povećala se za 20 posto. U novije vrijeme u njega se uključilo 12 zemalja na Balkanu i istočnom Mediteranu, a Hrvatska je jedan od predvodnika u tehnologiji.

Dolina Neretve, okružena s jedne strane morem, a s druge planinama, idealno je mjesto za provođenje ovog projekta. U njoj se na oko 12.000 hektara gotovo 90 posto stanovništva bavi proizvodnjom voća, prvenstveno agruma, od kojih 80 posto otpada na mandarine za izvoz.

Metoda koja se naziva Sterile Insect Technique u biti je svojevrsna kontracepcijska metoda kojom se stvaraju velika područja s vrlo niskom prevalencijom nametnika. U sklopu nje se mušice masovno steriliziraju ionizirajućim zračenjem i potom puštaju u zaražena područja. Sterilni mužjaci pare se s plodnim ženkama ne stvarajući potomstvo. Na taj način populacije nametnika naglo i trajno padaju.

Tehnika je izvorno razvijena 1950-ih, a u Insect Pest Control Laboratoryju u Seibendorfu u Austriji je unaprijeđena. Njena prednost nad zaprašivanjem je, među ostalim, u tome što nametnici ne mogu razviti otpornost na zračenje kakvu mogu razviti na pesticide.

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.