Srbija uvela Zakon o predžetvenom financiranju

751

U Srbiji je počela primjena Zakona o predžetvenom financiranju koji će poljoprivrednicima omogućiti lakše dolaženje do financijskih sredstava koristeći kao zalog budući rod.

zetva psenice

Srbija je prva zemlja u Europi u kojoj će se primjenjivati ovaj sustav financiranja koji podrazumjeva da će poljoprivrednici imati olakšan pristup financijskim sredstvima, jer će kao zalog za osiguranje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu proizvodnju i neće morati stavljati hipoteku kao obavezan način osiguranja kako je to do sada bio slučaj.

Korisnici predžetvenog financiranja mogu biti fizičke i pravne osobe i poduzetnici, a novi zakon predviđa da se oni mogu naći i na strani dužnika.

Ugovori o predžetvenom finansiranju biti će zavedeni u posebnom registru u Agenciji za privredne registre, što će onemogućavati malverzacije, odnosno da se dva puta uzme zalog na isti rod ili bilo koji drugi vid zloupotrebe.

Jedan od uvjeta budućih ugovora o predžetvenom financiranju trebao bi biti i obavezno osiguranje budućeg roda.

Zakonom o predžetvenom financiranju, usvojenim u studenom 2014, zajedno sa Zakonom o robnim zapisima koji omogućava korištenja uskladištenog roda kao sredstva finaciranja u postžetvenom periodu, Srbija je zaokružila sistem financiranja poljoprivrede.

Novi zakon prebacuju težište financiranja poljoprivredne proizvodnje sa javnog na privatni sektor.

Stručnjaci smatraju da je zakon u potpunosti održiv, tržišno orijentiran i ne zahtjeva skoro nikakvo administriranje od strane nadležnih državnih organa.

Inače, Brazil je prva zemlja na svijetu koja je uvela Zakon o predžetvenom financiranju 1994. godine i do sada je kroz taj sustav osigurano gotovo 50 milijardi dolara za financiranje poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. Sustav predžetvenog financiranja trenutno se uvodi u Rusiji, Bugarskoj i Ukrajini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.