Cijena ovogodišnje pšenice i dalje nepoznanica

918

Na novosadskoj poljoprivrednoj burzi prometovano je sa svega 200 tona robe, što predstavlja tek trećinu prošlotjednog prometa.

soja i kukuruz

Razlozi uglavom leže u veoma slaboj potražnji, ali i u iščekivanju tržišnih učesnika kada su u pitanju kako prinos novog roda pšenice, tako i njena cijena. Za to vrijeme nije registriran promet prošlogodišnjim rodom, iz jednostavnog razloga što potencijalni prodavatelji još uvijek ne nude stari rod po cijeni koja bi bila interesantna za kupce. Približavanje žetve će svakako izjednačiti cijenovne kotacije ponude i potražnje prošlogodišnje pšenice.

Za to vrijeme kukuruz je sredinom tjedna dostigao cjenovni nivo od 16,00 din/kg (1,01 kuna) bez PDV-a. Ova cijena je za 2,62 % viša nego prethodnog tjedna. Mali obujam trgovanja je između ostalog i posljedica disproporcija izvoznih cijena, u odnosu na domaće, što neminovno prouzrokuje izvozničku apstinenciju kada su u pitanju novi izvozni aranžmani. Upravo je ovakvo povlačenje potražnje sa tržištu kukuruza dovelo do toga da, pred kraj prošlog tjedna, nisu “prolazile” ni prodajne kotacije po 15,80 din/kg (0,99 kuna) bez PDV-a.

Čini se da je tržište soje bilo najzanimljivije u prošlom tjednu. Poslije gotovo tri mjeseca izrazite cjenovne stabilnosti soje u zrnu, gde je cijena varirala u veoma uskom cjenovnom rasponu od 40,00 – 41,00 din/kg, bez PDV-a, tokom prošlog tjedna cijena ovog proizvoda je pala ispod donje granice od 40,00 din/kg bez PDV-a i to na 39,80 din/kg (2,51 kuna) bez PDV-a. Razlozi su uglavnom vezani za solidne zalihe i samim tim dobru ponudu soje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.