Svjetska proizvodnja žitarica u ovoj godini ruši rekorde

847

Globalne cijene hrane su u svibnju pale na najniži nivo od rujna 2009, a najviše su pojeftinile žitarice, mliječni proizvodi i meso, dok su blago porasle cijene uljarica i šećera, priopćila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

zetva

Cjenovni indeks kojeg izračunava FAO i koji mjeri mjesečne promjene cijena košarice prozivoda (žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera) pao je u svibnju 1,4 posto na mjesečnom nivou na 166,8 bodova, dok je na godišnjem nivou indeks oslabio 22,4 posto, navodi organizacija, a prenosi Reuters.

Visoka razina proizvodnje hrane u svijetu, snažan dolar i jeftina nafta izvršili su pritisak na cijene košarice u proteklih godinu dana, pa je indeks u padu od travnja 2014.

Cijene uljarica i šećera prkose tom trendu. Palmino ulje je poskupjelo zbog zabrinutosti oko utjecaja globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena El Ninjo na klimu u jugoistočnoj Aziji. Sojino ulje je poskupjelo zbog snažne potražnje, pogotovo u Kini, navodi FAO, dok su cijene šećera značajnije porasle prvi put od listopada, zbog slabe sezone prozivodnje u Brazilu.

FAO prognozira da će svjetska proizvodnja žitarica u sezoni 2015/16. dostići 2,52 milijarde tona i premašiti prošlogodišnju rekordnu žetvu. Organizacija je u travnju prognozirala proizvodnju od 2,50 milijardi tona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.