Cijene žitarica i dalje padaju

888

Prošli tjedan nije bio loš za kukuruz i soju dok su cijene svih vrsta pšenica bile pogurnute niže i na kraju još niže, piše Liderpess.

psenica

Početkom tjedna činilo se kako će se cijene kukuruza korigirati prema dolje no pad od 3-4 usd/mt bio je dovoljan kako bi pridobio kupce koju su bili zainteresirani za ugovaranje određenih novih količina.

Cijene sojinog zrna i sojine sačme za stari urod su bile nešto više što ne vrijedi i za cijene novog uroda. Ovo je sasvim normalno jer smanjenje količina starog uroda automatski podiže cijene sojinog zrna. Prošle je godine taj skok je bio znatno veći čim su zalihe pale dovoljno nisko.

Naredni period i cijene na samom tržištu će odrediti vremenske prilike u Americi. Upoznati smo sa lošim prognozama i velikim skokovima cijena no realno teško je za očekivati da će cijene značajno porasti osim ako ne dođe do promjena u samim tržišnim osnovama.

Cijene pšenice na američkom izvoznom i domaćem tržištu su pale za 15 usd/mt. Svjetske cijene su slične američkim, glavni igrač na tržištu je Egipat od kojeg se očekuje da proizvede rekordne količine jer je dobio pogodbu u svom tenderu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.