Suše se slavonski voćnjaci

773

Zbog zanemarivanja struke voćnjaci koji su zasađeni na neadekvatnim položajima počeli su se sušiti.

visnjici

U višnjiku Flore, bivšeg slavonskobrodskog Jasinja u Bukovlju, stabla su desetkovana naglim sušenjem od ranog proljeća pa slika četiri hektara nasada svakim danom izgleda tužnije, piše Glas Slavonije.

Vera Novaković iz savjetodavne službe kaže kako je uvijek bilo pojedinačnog propadanja stabala, no ove se godine javljaju i oni koji imaju plantaže višanja, posebice u nizinama pojašnjavajući kako su se tri protekle vremenski ćudljive godine dramatično odrazile na stanje u voćnjacima, najviše višnjicima, pa voćke propadaju, a na nekim plantažama vadit će se i petina stabala.

“To se odnosi posebice na mlade voćnjake sađene prije pet godina. Već 2012. bila je ekstremna suša, godinu kasnije rodnost u svim voćnjacima bila je iznadprosječna, a prošla je godina donijela iznimno puno vlage pa mladi voćnjaci nisu izdržali stresne situacije. Pojavila se trulež korijenovog vrata”, pojašnjava Novaković za Glas Slavonije.

Na plantaži tvrtke Hlad u Šušnjevcima kod Slavonskoga Broda stanje je, kako doznajemo, na nasadu višnje od 40 vlastitih hektara i više od 200 u kooperaciji nešto bolje. Ipak, urod će, prema riječima tehnologa Dinka Rončevića, biti slabiji od prošlogodišnjeg, a razlog tome je, smatra, suh, hladan i dugotrajan vjetar u vrijeme cvatnje, koji je utjecao na smanjenu oplodnju. I Branković misli kako biljke sve teže podnose kišu, vjetar i temperaturne skokove koji se smjenjuju pa mu puno ne pomažu ni desetljeća iskustva i stalnog ulaganja u znanje i nove tehnologije.

No, Vera Novaković naglašava kako su, osim vremenskih uvjeta, za uspješan višnjik (i uopće voćnjak) važni brojni drugi čimbenici.

“Neki su, primjerice, sađeni na neadekvatnom položaju i nisu primjenjivane potrebne agrotehničke mjere, što se kasnije ne može nadoknaditi. Nekim plantažama ne odgovara podloga pa je, osim kemijske analize koja govori o sadržaju humusa i kiselosti tla, prije sadnje plantaže potrebno napraviti i fizikalnu analizu tla do 80 centimetara”, zaključuje ona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.