Hrvatska je GMO free zemlja

748

Krajem prošlog tjedna saborski odbor za poljoprivredu jednoglasno je podržao stajalište Vlade da Hrvatska bude slobodna od GMO-a.

gmo

Saborski odbor istovremeno je izrazio zabrinutost zbog pritisaka, odnosno tužbi koje bi mogle doći nakon potpisivanja određenih međunarodnih ugovora, poput Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP).

– Trebali bi zauzeti politički stav, ali bit ćemo izloženi pritisku zbog TTIP-a. Bit će nam teško oduprijeti se pritiscima. Kao agronom moram upozoriti i da bi nam se mogao dogoditi nedostatak stočne hrane jer je soja jedna od glavnih komponenti hrane svinja – komentirao je SDP-ov Damir Rimac.

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol odgovorila mu je da se GMO kontrolira na dvije razine – korištenjem sjemena i kontrolom hrane za životinje.

– U stočnoj hrani određeni su limiti za sadržaj GMO-a dok je u primarnoj proizvodnji nulta tolerancija. Bilo slučajeva uz granicu s zemljama koje uzgajaju GMO, ali usjevi su pravovremeno uništeni. A priori smo protiv uzgoja u primarnoj proizvodnji i idemo prema tome da i proizvodnja sjemenske soje ima GMO free certifikat – pojasnila je Španjol. Naglasila je i da Hrvatska od Europske komisije traži jasno propisane mjere i pravnu zaštitu da se članice ne bi našle u situaciji da budu suočene s tužbama zbog međunarodnih ugovora i trgovinskih odnosa.

Potpredsjednik odbora Ivica Mandić ustvrdio je da će Hrvatska inzistirati na tome da bude slobodna od GMO-a, dok je vanjski član odbora Mladen Jurišić upozorio kako se u znanstvenim krugovima već priča o prijetnjama Monsanta.

– Bog nam je omogućio izbore i ne miješa se u te izbore. Ja bi bio za jači monitoring, pa da u trgovinama imamo proizvode na kojima jasno piše da je ili GMO free ili da sadrži GMO, pa neka čovjek izabere – zaključio je Jurišić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.