Cijena uljane repice neće biti manja od 2,50 kn za kilogram

1289

Prema pisanju Glasa Slavonije Tvornica ulja Čepin koja je u sastavu osječkog Žita za uljanu repicu plaćati će najvišu otkupnu cijenu, a to će prema procjenama biti oko 2,50 kn za kilogram.

uljana repica

U Hrvatskoj je jesenas uljanom repicom zasijano oko 12.000 hektara, a budući da je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dio površina presijavan. Neki ratari morali su uljanu repicu zbog obilne kiše i najezde puževa presijavati i tri puta. Zbog toga se ove godine očekuje najlošija žetva uljane repice u posljednjih 20 godina, prenosi HRT.

“U pakračko-lipičkom kraju očekivanja nisu nimalo optimistična, a na istoku Slavonije, koji se još bori s posljedicama vodene katastrofe, vlada otvoreni pesimizam. Umjesto 30.000 hektara, u žetvu će jedva 12.000 hektara što je najmanje u posljednja dva desetljeća.

Uz prosječan prinos od tri tone po hektaru očekuje se ukupna proizvodnja uljane repice u Hrvatskoj od oko 40.000 tona.

Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin rekao je da će Žito proizvođačima uljane repice ponuditi najvišu otkupnu cijenu i plaćanje u najkraćem mogućem roku nakon obračuna.

“Također ovdje valja navesti da smo ove godine snizili troškove prijma uljane repice na ulazu u silose kako bismo što više olakšali poljoprivrednicima i stimulirali ih za sjetvu uljarica”, kaže Bičvić za Glas Slavonije.

Ako usporedimo proizvodnju uljane repice s lanjskom, treba reći da je ona lani bila rekordna. Prosječni prinosi bili su 3,5 tona po hektaru a otkupna cijena između 2,30 i 2,35 kuna po kilogramu. Ove se godine očekuje prosječni prinos od 3 tone po hektaru i otkupna cijena ne niža od 2,50 kuna po kilogramu, kako danas pokazuju burze u okruženju.

Budući da u Hrvatskoj žetva uljane repice počinje i do mjesec dana ranije nego u sjevernijim zemljama, očekuje se da će cijena u drugoj polovini srpnja, kada žetva počne i u ostalim zemljama, biti nešto niža.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.