Bez strategije nema održive poljoprivrede

807

Svaka ozbiljna kompanija mora znati gdje želi biti za 10 godina, imati plan i viziju, tako je i s državom, kazao je G. Pajnić iz HUP-a.

zetva

I nakon više njih, kojima smo se hvalili, Hrvatska još uvijek nema prave poljoprivredne strategije, čulo se na okruglom stolu na tu temu u organizaciji Zbora agrarnih novinara HND-a. Prema riječima Gorana Pajnića, predsjednika Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede HUP-a i čelnika Belja, svaka ozbiljna kompanija danas mora imati svoju viziju i znati gdje želi biti za 10 godina. Tako je i s državom koja je najveća kompanija u zemlji, i s Ministarstvom poljoprivrede koje je najveća poljoprivredna kompanija.

– Priča se o komasaciji, dodjeli državne zemlje…, parcijalnim stvarima. No Hrvatskoj treba ozbiljan dokument nositelj kojega će biti Ministarstvo poljoprivrede i kroz koji ćemo se orijentirati u budućnosti, što želimo i gdje u poljoprivredi želimo biti – kazao je Pajnić, poručivši kako zadnja strategija iz 2002. u 2015. sigurno više “ne živi”. Trebamo se strateški odrediti koliko možemo biti samodostatni. Pričamo o mliječnom govedarstvu, koje je vrh stočarske proizvodnje i traži najveće investicije, velika znanja i dugotrajan povrat uloženoga. No činjenica je da nikada nećemo proizvesti dovoljno vlastitog mlijeka i trebamo razmišljati, a to je strateška odluka, o proizvodnjama koje nisu toliko komplicirane, poput ovčarstva, sustava krava-tele… – istaknuo je.

I Ivan Majdak, zadnji hrvatski ministar poljoprivrede s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom, slaže se da u poljoprivredi trebamo jasne ciljeve. No bez političkog konsenzusa u tome nećemo uspjeti, poručio je.

Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, ističe kako je poljoprivreda savršena grana za samozapošljavanje, pogotovo mladih koji se žele baviti dohodovnijim kulturama. Iskustva EU pokazala su da mladi poljoprivrednici postižu i veći standard proizvodnje i više zapošljavaju. No i dalje su problem zemlja i birokracija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.