Francuska zabranjuje Monsantov herbicid

843

Francuska ministrica ekologije, Ségolène Royal, najavila je zabranu popularnog Monsantovog herbicida Roundup.

prskanje

Ona je pozvala agro trgovine da obustave prodaju ovog proizvoda zbog sastojaka za koje se sumnja da mogu biti kancerogeni za ljude.

Ova vijest stiže nakon što je francusko udruženje za zaštitu potrošača CLCV u lipnju od Europske unije zatražilo zabranu prodaje glifosata (aktivnog sastojka Roundapa) u svim zemljama unije, prenosi portal Internacional Business times.

“Francuska mora biti u ofanzivi kad je riječ o zabrani herbicida i pesticida,” rekla je Royal na nacionalnoj televiziji, i dodala da je zatražila da agro centri prestanu prodavati Monsantov Roundap.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), u okviru UN-a, u svom izvještaju od ožujka navela je da je glifosat vjerovatno kancerogen za ljude i da posjeduje ograničene dokaze da izaziva različite bolesti, što potkrepljuje istraživanjima u SAD, Švedskoj i Kanadi.

Biotehnološki gigant Monsanto odlučno osporava rezultate ove studije i tvrdi da su iz izveštaja IARC-a izostavljeni relevantni podaci.

Glifosat je prvi put predstavljen 1970-ih godina, a danas se nalazi u brojnim generičkim proizvodima, mada je njegov daleko najveći proizvođač Monsanto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.