Počela berba duhana

718

Na poljima Podravine i Slavonije proteklog je tjedna počela berba duhana.

duhan

Ove sezone posađeno je 3417 hektara duhana tipa virginija i 327 hektara burleya. Sadnja je zbog obilnih količina oborina (u svibnju je palo 215 litara kiše po četvornom metru pa su brojna duhanska polja bila potopljena) trajala nešto duže, ali to, prema riječima agronoma virovitičkih Hrvatskih duhana, unatoč razjednačenosti u razvoju, ne bi trebalo utjecati na kvalitetu duhanskog lista jer se intenzivna berba očekuje polovinom srpnja. Ove godine zaustavljen je negativni trend smanjenja površina pod duhanom.

U proteklih pet godina interes za tu kulturu među poljoprivrednicima padao je zbog nove agrarne politike Europske unije i straha od smanjenja ili gubitka poticaja, ali i zbog nelikvidnosti i općenitih poteškoća u poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi vratili interes i povećali profltabilnost proizvođača. Hrvatski duhani su u okviru poticajnih mjera podigli naknadu za prosječno pola kune na osnovnu cijenu, a prvi put u ugovore je ugrađena i otkupna cijena po klasama. Osim toga odlučili su pomoći u financiranju tekuće proizvodnje jer su se proizvođači žalili da nemaju novca za isplatu nadnica radnoj snazi. Kooperantima su na kraju ponuđeni i višegodišnji ugovori o proizvodnji koja im četiri godine jamči dugoročno planiranje i sigurnost.

“Zbog svega toga očekujemo 8600 tona duhana, odnosno 1,4 milijun tona više nego prošle godine”, kaže glavni tehnolog u Hrvatskim duhanima Josip Zdjeličan.

Ove godine nastavljena su i dva projekta optimizacije proizvodnje. Akcijom navodnjavanja površina pod duhanom, s ciljem povećanja prinosa, nisu posve zadovoljni iako se navodnjava 400 hektara ili gotovo 11 posto. Akcijom sušenja duhana biomasom, čime se znatno smanjuju energetski troškovi, obuhvaćeno je 26 posto sušara – 205 proizvođača s plina je već prešlo na kruta goriva. a ove godine instalirat će se 75 novih termogena. Međutim, pojavio se i novi distributer plina (RWE) koji daje, do sada, najpovoljnije uvjete opskrbe plinom, pa je velik broj proizvođača duhana – kooperanata prihvatio te uvjete i našao ekonomsku računicu sušenja duhana plinom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.