Mandarine i maslinovo ulje do EU oznake izvornosti

911

Nakon Krčkog pršuta čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, nedavno su još dva hrvatska proizvoda dobila oznaku izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla.

masline

To su Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina. Proces zaštite creskog maslinjaka započeo je u srpnju 2009., kada je Udruga “Ulika” Cres podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti. Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje tog ulja ograničeno je na područje otoka Cresa, a ulje u 90 postotnom udjelu mora potjecati od sorti masline slivnjače ili plominke, dok 10 posto može biti od ostalih sorti.

Zaštita naziva Neretvanska mandarina započela je u svibnju 2013. kada je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju podnijela Neretvanska udruga voćara “Mandarina” Opuzen. Ta vrsta mandarina proizvodi se isključivo u području doline Neretve. U službenom listu EU-a radi procedure prigovora na europskoj razini objavljeni su još neki zahtjevi za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla – Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Varaždinsko zelje i Ogulinski kiseli kupus. Ukoliko Europska komisija ne zaprimi ni jedan prigovor na te zahtjeve, oni će sljedeće godine biti registrirani kao hrvatske oznake izvornosti na razini EU-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.