Cijene kukuruza i soje u porastu

1309

Rast cijene kukuruza i soje, te pad cijene pšenice obilježio je trgovanje na burzi u Novom Sadu.

soja

Početkom tjedna tržište pšenice je pokazivalo znakove pada cijene, ali je pred kraj tjedna taj trend promjenjen u smislu vraćanja cijene na prošlotjednu razinu od 18,00 din/kg (1,13 kn), bez PDV-a.

Prosječna cijena kukuruza, kojim je tokom tjedna za nama na burzi trgovano u količini od samo 50 tona, iznosila je 17,65 din/kg, (1,11 kn), što je za 2,53% više nego prošlog tjedna. I uz skromni promet, podatak da je sredinom tjedna kukuruz plaćan i 18,00 din/kg, ukazuje na činjenicu da je pred nama period nešto viših cijena žutog zrna, a jedan od “krivaca” za nastalu situaciju je svakako – suša.

Ako je suša prilično utjecala na rast cijene na tržištu kukuruza, onda se može reći da je zbog problematične situacije na poljima nove soje, gde je vlaga prijeko potrebna za nalijevanje zrna, cijena prošlogodišnjeg roda soje u još većem porastu. Ovog tjedna, u okviru prometovanih 210 tona, postignuta je prosječna cijena od 40,71 din/kg, bez PDV-a (2,56 kn), što je za 3,99% više nego prethodnog tjedna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.