Proglašena elementarna nepogoda u Osječko-baranjskoj županiji

980

Sredinom prošlog tjedna osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu od suše na području cijele županije za poljoprivredne usjeve u voćarstvu i povrtlarstvu.

susa

“Šteta premašuje 325 milijuna kuna”, istaknuo je župan Šišljagić na konferenciji za novinare. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaključilo je kako je zabilježena znatna šteta od suše u svim jedinicama lokalne samouprave, osim na području Belog Manastira, Donje Motičine i Podravske Moslavine, gdje štete ima, ali je manja.

Prema županovim riječima, štete od suša ponegdje se procjenjuju čak na 80 posto. Suša je poharala 80 tisuća hektara poljoprivrednih površina, a stradalo je 400 tisuća voćnih stabala i 600 tisuća trsova. Procjena štete od suše bit će izvršena u skladu sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Ove godine, kako je podsjetio župan Šišljagić, već je bila proglašena elementarna nepogoda zbog poplava i tuče, a šteta je bila procijenjena na 110 milijuna kuna.

Dožupan Željko Kraljičak uputio je poziv ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini da osigura novac za saniranje šteta od suše u Osječko-baranjskoj županiji te podsjetio kako se treba okrenuti i novcu iz fondova Europske unije koja se mogu koristiti ako dođe do znatnog poremećaja na tržištu. Slijedom ove Odluke gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Osječko-baranjske županije, dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti ukupnu nastalu štetu od elementarne nepogode. Procjenu štete potrebno je izvršiti sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Visoke temperature tijekom srpnja, kada se živa u termometru penjala do gotovo 40 stupnjeva, a kiša nije pala gotovo mjesec dana, “urodile” su golemom štetom na proljetnim usjevima na području Grada Đakova, koja se, kako kaže gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, koji je od župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića zatražio proglašenje elementarne nepogode proteklog tjedna, procjenjuje na više od 24,7 milijuna kuna.

– Zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode odnosio se na proljetne usjeve, a ukupno nastala šteta, koju je procijenilo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, iznosi 24,7 milijuna kuna. Najviše je stradao kukuruz, te ostale kulture vezane za proljetnu sjetvu. Moram reći da ova procjena obuhvaća elementarnu nepogodu suše, te u nju nije ušla procjena štete koju je prouzročila tuča u Širokom Polju. Razina oštećenja na usjevima od suše kreće se od 60 do 80 posto – kaže gradonačelnik Zoran Vinković.

Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Đakova u svom prvom priopćenju donijelo je sljedeće podatke. Na 2500 ha kukuruza merkantilnog oštećeno je čak 80 posto uroda, a šteta iznosi više od 15,3 milijuna kuna. Na 700 ha suncokreta stradalo je 60 posto uroda, pa šteta iznosi 2,5 milijuna kuna. Slično je i sa sojom, osamdeset posto iznosi njezino oštećenje, jednako na tikvi uljarici, kao i na konoplji. Štete na povrću iznose 70 posto, isti je postotak i na voću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.