Neretvanska mandarina uskoro na EU stolovima

883

Neretvanska mandarina dobila je oznaku izvornosti. Riječ je o projektu pod nazivom “Neretvanska mandarina”, čiji su autori Dragan Crnomarković i Mijodrag Kiridžija, kojim je mandarina predstavljena Europskoj komisiji.

mandarine

Podsjetimo, brendiranje mandarina započelo je prije dvije godine podnošenjem zahtjeva za registraciju Ministarstvu poljoprivrede, koje je donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti naziva “Neretvanska mandarina”.

Tako je i ovaj naziv postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti “Neretvanska mandarina” na razini Europske unije Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u travnju 2014. godine te se nakon završene europske procedure naziv “Neretvanska mandarina” upisuje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, istaknuo je Kiridžija.

Drugi autor projekta, Dragan Crnomarković, podsjeća na to da je uzgoj mandarina u Neretvi počeo prije pet desetljeća. Dodao je kako je najveći uspon u uzgoju zabilježen u posljednjih 10 godina, otkada je država počela s poticajima za mandarine. Tako je prošle godine urod bio čak 80 tisuća tona te se očekuje da će doći i do stotinu tisuća tona.

Za odrađeni posao oko zaštite izvornosti mandarine, Crnomarković smatra da su proizvođači tek na pola puta. Naime, ističe kako sada sve dobiveno treba provesti na terenu i proizvesti vrhunske mandarine za zahtjevno europsko tržište.

Prošla godina nikako nije bila dobra za neretvanske voćare, poglavito zbog embarga ruskog tržišta, zbog čega se neretvanska mandarina nije mogla izvoziti u ovu najmnogoljudniju zemlju Europe.

Proizvođači mandarine u dolini Neretve, sa svojom tradicijom i trendom snažnog širenja nasada, moraju, u suradnji s otkupljivačima, tražiti načine za što uspješniji i profitabilniji budući plasman ovoga voća, kako na lokalnom, regionalnom, tako i na europskom tržištu.

Zaštita zemljopisne oznake itekako je poticajna u razvoju agrumarstva u dolini Neretve, to više što se i proizvođači udružuju kako bi se probili na nova tržišta, budući da količine od gotovo stotinu tisuća tona nije moguće prodati na klasičan način. Naime, oko 25 tisuća tona mandarina dosad se izvozilo u Rusiju, što su enormno velike količine, koje se jedino tamo mogu plasirati.

Jedino tržište koje je Neretvanima preostalo je europsko, jer se na hrvatsko tržište može plasirati samo oko 15 tisuća tona. Na žalost, do sada otkupljivači, Vlada Republike Hrvatske i Europska unija nisu napravili nikakve mjere u pogledu izvoza mandarina na europsko tržište, pa je i oznaka izvornosti dodatni poticaj profiliranju mandarina kao jedinog hrvatskog izvoznog voća na zahtjevnom tržištu Europske unije.

Piše: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.