EU štiti proizvodnju voća, povrća i mliječnih proizvoda

717

Zaštitne mjere za europske mliječne proizvode te voće i povrće produljit će se i u idućoj godini, najavljuje Europska komisija.

mlijeko

U tijeku je finalizacija pojedinosti kako bi se ovih tjedana donijele zakonodavne odluke kojima će se to podržati. Kako kažu u Komisiji, svjesni su izazova s kojima su suočeni europski proizvođači te su odlučni poduzeti potrebne mjere kako bi im pružili podršku.

Povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan još je u srpnju, na zasjedanju Vijeća ministara poljoprivrede, najavio da će produljiti zaštitne mjere, no nedavno je dodao kako je EU dosad poduzeo velike korake te tako pokazao solidarnost s poljoprivrednicima koji su najviše pogođeni ruskom zabranom.

“Ti su koraci imali važnu ulogu u ublažavanju učinaka zabrane. Prošlo je gotovo godinu dana, a zabrana je produljena, pa moramo nastaviti štititi proizvođače koji se još suočavaju s teškoćama vezanima uz zabranu”, ističe Hogan.

Globalna potražnja za mlijekom i mliječnim proizvodima smanjena je tijekom prošle godine, a to se nastavilo i u prvoj polovini ove godine. Razlog tomu je ponajprije pad uvoza iz Kine te namjere ruske vlade da do kolovoza 2016. produlji neopravdanu i nezakonitu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja članica EU-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.