Država daje potpore poljoprivrednicima koji su oštećeni elementarnim nepogodama

806

Ministarstvo poljoprivrede zbog požara i suše raspisuje novi natječaj za obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti.

susa

Na ovaj način želimo poljoprivrednicima čiji su proizvodni kapaciteti stradali tijekom elementarnih nepogoda požara i suše omogućiti da se prijave na natječaj i obnove svoj poljoprivredni potencijal, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ovom mjerom predviđena je intervencija u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala (matično stado, gospodarski objekti, poljoprivredna mehanizacija, trajni nasadi) stradalih uslijed elementarne nepogode ili katastrofalnog događaja. Za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima na raspolaganju je 223,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, a na natječaj se mogu javiti poljoprivrednici i skupine poljoprivrednika upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Prihvatljivi troškovi za ovaj natječaj su:
• investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta;
• izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju;
• popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju (prihvatljiva je i kupnja rabljene opreme);
• nabava osnovnog stada/ matičnog jata kod domaćih životinja;
• kupnja i sadnja višegodišnjeg bilja (jednogodišnji usjevi NISU prihvatljivi);
• opći troškovi (elaborati, studije, poslovni planovi, projektna dokumentacija…)

Potpora se isplaćuje na temelju stvarnih troškova, dostavljanjem računa ili drugih dokumenata koji dokazuju da su troškovi plaćeni, u iznosu do pune vrijednosti prihvatljivih troškova. Preduvjet za javljanje na natječaj za ovu mjeru je proglašenje elementarne nepogode ili katastrofe od strane županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.