Započelo trgovanje sa sojom novog roda

1265

Rast cijene pšenice i otvaranje tržišta soje ovogodišnjeg roda, su vijesti koje su obilježile prošlotjedno trgovanje na burzi u Novom Sadu.

soja

Čak 90% od ukupnog prometa u prošlom tjednu se odnosilo na trgovinu pšenicom. Prosječna cijena pšenice je iznosila 18,30 bez PDV-a (oko 1,15 kn).

Soja roda 2015. godine ušla je u trgovanje sa cijenom od 40,80 bez PDV-a (2,58 kn). Prvo trgovanje novim rodom soje prije godinu dana je realizirano po skoro identičnoj cijeni. Da li je to nagovještaj da će nova soja imati istu tržišnu sudbinu kao i prošlogodišnji rod, ostaje na tržištu. Međutim, imajući u vidu znatno manji prinos ove godine, nije teško zaključiti da bi prošlogodišnji tržišni scenarij bio prilično loš ishod za proizvođače soje. Iz kompleksa roba tzv. soja komleksa trgovano je i sojinom sačmom sa 44% proteina i to po cijeni od 47,25 bez PDV (oko 2,99 kn) .

Kukuruz je u kontinuitetu od dva mjeseca uz manje oscilacije imao uzlaznu cjenovnu liniju. Taj rast je u jednom trenutku omogućio kukuruzu takvu tržišnu poziciju da je u periodu od više od mjesec dana bio skuplji od pšenice. Tom trendu je ovog tjedna definitivno došao kraj.

Prosečna cijena od 18,06 bez PDV (oko 1,14 kn) je za 0,89% manja u odnosu na prosječnu cijenu trgovanja u prethodnom tjednu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.