Nevolje oko GMO-a i EU birokracije

697

Američka korporacija Monsanto potvrdila je da će uvažiti zahtjeve Grčke i Letonije da ih se izuzme iz dogovora o slobodnom korištenju GMO materijala u Europskoj Uniji, prenosi B92.

gmo

Članice EU takva izuzeća mogu tražiti prema novim europskim propisima potpisanima u ožujku 2015. Iako je za odobravanje zahtjeva nadležna Europska komisija, oni se prema dogovoru sa SAD-om moraju uputiti i samim proizvođačima, objavio je Euractiv.

Objašnjavajući da će poštovati želju Grčke i Letonije, Monsanto je izjavio i da te dve zemlje ignoriraju znanost.

Podsjetimo, GMO se naveliko koristi u Americi i Aziji, ali u Europi se sada smije koristiti samo Monsantova MON810 sorta kukuruza, jer je protivljenje građana u skoro svim članicama preveliko.

Francuska i Njemačka se protive korištenju GMO sorti, Velika Britanija smatra da je to u redu, škotska vlada se protivi i tako redom.

Američka vlada i industrija GMO-a traže od EU da potpuno otvori tržište u sklopu planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini TTIP.

Europska komisija u četvrtak je potvrdila da su dosad samo Letonija i Grčka tražile da im se dopusti da iskoriste mogućnost izuzeća.

U formalnom odgovoru Monsanta Letoniji, koji citira Reuters, korporacija kaže da se zahtjev tamošnje vlade “kosi sa znanstvenim konsenzusom o sigurnosti MON810 i podriva taj konsenzus”.

Monsanto u Europi prodaje neznatnu količinu svojih proizvoda, tako da izuzeća neće imati bitnog utjecaja na njihovo poslovanje.

Kukuruz MON810 u EU se prema posljednjim podacima koji su još iz 2012. uzgajao na ukupno 129.000 hektara i to samo u Španjolskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.