Cijena suncokreta trebala bi biti viša nego prošle godine

1037

Tvornica ulja Čepin ove godine planira otkupiti sve ponuđene količine suncokreta.

suncokret

Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin, na Danima polja suncokreta u organizaciji Žito grupe rekao je kako Tvornica ulja Čepin ove godine planira otkupiti sve ponuđene količine suncokreta.

“Naš cilj da se sva domaća proizvedena količina suncokreta u Hrvatskoj i preradi. Želimo da naši proizvođači znaju da je suncokret poljoprivredna kultura koja ima poznatog kupca koji tu uljaricu na vrijeme i dobro plaća. Što se tiče otkupne cijene, ona još nije definirana jer na nju utječu cijene s burzi okruženja, prije svih burza u Mađarskoj i Srbiji, gdje žetva nije još počela. Trenutne procjene idu u smjeru da će otkupna cijena suncokreta ove godine biti znatno viša nego što je bila lani. Žetva suncokreta ni u Hrvatskoj još nije počela, očekuje se ovog vikenda, a prema nekim procjenama, jer službenih podataka nema, zasijano je nešto manje površina nego lani, oko 35.000 hektara. Ako uzmemo u obzir prosječni prinos od 3 t/ha, očekuje se da će u Hrvatskoj biti proizvedeno između 90.000 i 100.000 tona suncokreta, a riječ je o količini koju čepinska uljara može preraditi u cijelosti”, izjavio je Bičvić.

U vezi s investicijama Josip Bičvić je naveo kako je Tvornica ulja Čepin trenutno veliko gradilište jer su u tijeku već najavljene investicije, koje će biti gotove do kraja ove ili početka iduće godine, a koje će povećati proizvodne kapacitete.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.