Rekordna žetva pšenice u Francuskoj

882

Dok su francuski stočari ove godine podbacili s proizvodnjom, prinosi žitarica u srpnju su zabilježili rast, uz povjesnu proizvodnju pšenice od 40 milijuna tona.

psenica

Proizvodnja durum pšenice povećana je 21 posto, ječma 15 posto, dok je proizvodnja krušne pšenice uz rast od 8,0 posto dostigla povjesni rekord od 40 milijuna tona, priopćilo je Udruženje proizvođača žita.

U posljednjih 45 godina proizvodnja pšenice u Francuskoj je utrostručna, dok su prihodi povećani dva puta, dodaju iz ovog udruženja, napominjući da je i kvaliteta ove godine očuvana, budući da blizu polovine prinosa (46 posto) pšenice sadrži više od 11 posto proteina, što je u skladu sa zahtjevima pekarske industrije.

Podsećajući da Francuska izvozi oko 45 posto ukupne proizvodnje pšenice (40 posto u Europu, 60 posto izvan nje), iz Udruženja navode da im je cilj povećanje na tržištima kao što su Tajland, Bangladeš, Južna Koreja, ili Filipini. Namjera je i da se osvoje nova poput Irana ili Saudijske Arabije, gde je snažno prisutna Rusija, koja je jedan od glavnih francuskih konkurenata kada je riječ o toj poljoprivrednoj kulturi.

Ističu da je za uspjeh francuskog izvoza pšenice izuzetno važno da ponovo osvoje svoja stara tržišta, Maroko i posebno Alžir, gdje je Francuska posljednjih godina izgubila dio tržišta.

Samo u 2014, izvoz francuske pšenice u Alžir opao je 44 posto, ne zato što je, kako se navodi, potražnja opala, već zato što je ta zemlja odbila jedan dio francuske ponude pšenice zbog loše kvalitete roda, uslijed nepovoljnih klimatskih uvjeta.

Francuski izvoznici su čak pokušali lošu berbu nadoknaditi uvoznim zrnom, mješajući ga sa domaćim, ali je Alžir i tu ponudu odbio, tražeći 100 posto čistu francusku proizvodnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.