DZS: Urod pšenice premašio očekivanja, uljana repica podbacila

821

Ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 814 tisuća tona, što je za 25 posto više od prošlogodišnjeg uroda, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

sjeme uljane repice

U ranim procjenama priroda važnijih usjeva u 2015. izuzev pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine povećan urod ječma i zobi, a smanjen uljane repice.

Prema podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 138 tisuća hektara, a očekivani prirod je 5,9 tona po hektaru ili ukupno 814 tisuća tona, što je 25 posto više nego lani.

Ječam je bio zasijan na površini od 44 tisuće hektara, a procjenjuje se da je urod po hektaru 4,8 tona. Tako je ukupan urod ječma procijenjen na 211 tisuća tona, što je za 20 posto više nego prošle godine.

Procjenjuje se da je prirod zobi povećan za 29 posto, na 73 tisuće tona. Ukupno je pod zobi bilo 22 tisuće hektara, a procijenjeni urod po hektaru iznosi 3,3 tone.

Istodobno je urod uljane repice ove godine manji za sedam posto i procjenjuje se na ukupno 66 tisuća tona. Pod uljanom je repicom bilo 22 tisuće hektara, a očekivani prirod po hektaru je tri tone, pokazuju rane procjene uroda važnijih usjeva u 2015. godini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.