Veliki prosvjedi farmera u Bruxellesu

782

Hrvatska poljoprivredna komora na konferenciji za novinare podržala je prosvjede više od 6000 farmera u Bruxellesu u organizaciji krovne organizacije europskih farmera Copa-Cogeca, koje su i oni član.

prosvjedi

Zbog teške financijske situacije, nakon što je Vlada ukinula obvezno članstvo u HPK, nisu mogli poslati nijednog predstavnika na prosvjed. No “nadaju se da će zalaganjem ministra Jakovine, koji je tamo na hitnom sastanku Vijeća EU, zasjati sunce za hrvatske poljoprivrednike”, kazao je u Zagrebu čelnik HPK Matija Brlošić.

Ruski embargo eliminirao je otprilike 5,5 milijardi eura poljoprivredno-prehrambenog izvoza EU koji sada ostaje uglavnom na unutarnjem tržištu.

Zbog ogromnih viškova hrane trgovci sada proizvođačima mlijeka, mesa, voća i povrća plaćaju sve manje, a cijene u trgovačkim lancima ne spuštaju. Dapače, čak ih i dižu, optužuje Brlošić. Najpogođeniji krizom trenutačno je mljekarski sektor, koji je ukidanjem kvota izgubio 800 milijuna eura prihoda, pa i iz HPK pozivaju Europsku komisiju, ministre država članica i članove EU parlamenta na mjere za ravnotežu u prehrambenom lancu, borbu protiv nedopuštenih trgovačkih praksi i formiranje poštenih cijena za proizvođače.

Brlošić tvrdi kako samo 20% cijene odreska u trgovini odlazi poljoprivredniku, 8% u slučaju kruha i manje od trećine za sir.

Podsjetimo, u Bruxellesu je ovih dana došlo do sukoba policije s poljoprivrednicima koji prosvjeduju zbog pada cijena mlijeka i mesa. Stotine prosvjednika bacale su kamenje, jaja i petarde na policajce te su traktorima pokušale probiti kordon, a na nekim mjestima zapaljeno je i sijeno. U sukobima je ozlijeđen najmanje jedan policajac. Reuters navodi kako je policija vodenim topovima pokušala spriječiti prolazak gotovo 5000 poljoprivrednika s više od 1000 traktora.

Rusija je od kolovoza 2014. godine zabranila uvoz mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD-a, Norveške, Kanade i Australije nakon što su te zemlje nametnule Moskvi sankcije zbog ukrajinske krize. Ta je zabrana zatvorila pristup glavnom poljoprivrednom izvoznom tržištu Europske unije, vrijednom oko 5,5 milijardi eura na godinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.