Baranjski kulen predstavljen u EU parlamentu

996

Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen predstavila je Baranjski kulen u Europskom parlamentu u Bruxellesu u suorganizaciji s uredom europarlamentarke Biljane Borzan.

kulen

Baranjski kulen je tradicionalna vrhunska suhomesnata delicija koja već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije.

Postupak dobivanja oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla pokrenula je sama Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen iz Belog Manastira.

“U završnoj smo fazi višegodišnjeg procesa zaštite Baranjskog kulena u cijelom EU, što će dati dodatni poticaj svim našim proizvođačima. Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer Baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je i dio kulturnog naslijeđa i povijesne baštine Baranje”, istaknuo je predsjednik Udruge Miodrag Komlenić.

Izvorni baranjski kulen proizvodi se po vrlo strogim specifikacijama samo na području Baranje, od najboljih komada svinjskog mesa, začinjenog solju, mljevenom paprikom, bijelim lukom i bijelim paprom. Zrenje tog kulena traje nekoliko mjeseci, nakon čega dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus.

“Prodajom proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a godišnje se uprihode 54,3 milijarde eura i posebno mi je drago da će Baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći u promociji Baranje u svijetu”, kazala je Biljana Borzan.

Baranjski kulen je vrhunac bogate tradicije suhomesnatih proizvoda, a tradicionalno ga se smatra simbolom blagostanja, pa se u njemu uživalo u posebnim prigodama. Članovi Udruge pronašli su zapise o proizvodnji kulena u Baranji još u osamdesetim godinama 19. stoljeća, a u mesnoj industriji Belje, koja je danas najveći proizvođač te namirnice, prema neslužbenim se podacima počeo proizvoditi prije točno 100 godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.